31/12/15

ΦΕΚ αγωνίας για επιλεκτικές συνταξιοδοτήσεις δημοσίων υπαλλήλων !



του Γιώργου Ροδάκογλου
Σε παρωδία μεταφράζεται το υπ αρίθμου 184/ 30/12/ 2015 ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε αργά το βράδυ, αφού δεν συμπεριλαμβάνει όλες τις κατηγορίες των δημοσίων υπαλλήλων που έχουν δικαίωμα παραμονής στην εργασία τους πέραν της 35ενταετίας
.Η συγκεκριμένη τροπολογία παραχωρεί το δικαίωμα παραμονής στο δημόσιο για άλλα επτά χρόνια, σε ορισμένες κατηγορίες υπαλλήλων και όχι σε όλους όπως αυτό ερμηνεύεται μέσα από την διατύπωση.
Αδιευκρίνιστο παραμένει αν η τροπολογία αυτή καλύπτει την αρχαιολόγο Κατερίνα Περιστέρη Προϊσταμένη Εφορίας Αρχαιοτήτων Σερρών όπως και άλλους προϊσταμένους υπηρεσιών και υπαλλήλους.
Ωστόσο οι ενδιαφερόμενοι που φαινομενικά δεν καλύπτονται έχουν κάθε δικαίωμα να καταθέσουν αίτημα προς την προϊστάμενη αρχής τους, προκειμένου να υπάρξουν διευκρινήσεις αλλά και να στοιχειοθετήσουν κάθε νόμιμο δικαίωμα.
Πρόκειται τελικά για ένα σκανδαλώδες φωτογραφικό ΦΕΚ ή ότι η όλη «κοπιαστική» προσπάθεια χαρακτηρίζεται από μια τραγική αμέλεια και έλλειψη ικανότητας αυτών που ασχολήθηκαν με τη διατύπωση της τρoπολογίας;
Η Όλγα Ζηκοπούλου Διευθύντρια του ΥΑΣΒΕ και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ θεσσαλονίκης καταγγέλλει το Χριστόφορο Βερναρδάκη για επιλεκτική μέριμνα και αδιαφορία σε ένα μείζον ζήτημα.
«Στο άρθρο 11 της από 30-12-2015 Π.Ν.Π. δεν υπάρχει πρόβλεψη για τους υπαλλήλους μόνιμους και αορίστου χρόνου που υπηρετούν στο στενό δημόσιο τομέα και έχουν συμπληρώσει 35 έτη Υπηρεσίας και το 60ο έτος ηλικίας, ώστε να παραμείνουν στην Υπηρεσία μετά τις 31-12-2015 . Στο παραπάνω άρθρο υπάρχει πρόβλεψη μόνο για τους υπαλλήλους των ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ και ΟΤΑ καθώς και για τους διπλοσυνταξιούχους.
Επισημαίνω ότι τα νέα όρια ηλικίας μετά την Συμφωνία, είναι το 67ο έτος ή το 62ο με 40 έτη Υπηρεσίας. Έτσι σήμερα 31-12-2015 απολύονται, παρά τη διαβεβαίωση του Υπουργού κου Βερναρδάκη για επίλυση του σημαντικότατου αυτού ζητήματος, χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι χωρίς δικαίωμα χορήγησης πλήρους σύνταξης».
Η πράξη νομοθετικού περιεχομένου υπογράφηκε από το Υπουργικό συμβούλιο και στη συνέχεια από τον Πρόεδρο Δημοκρατίας ενώ είναι ήδη αναρτήθηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ.
ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ ΦΕΚ 184/ 30/12/ 2015
Άρθρο 11
1. Η παρ. 1 του άρθρου 49 «Απόλυση λόγω ορίου ηλικίας» του Π.δ. 410/1988 (Α΄191), όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:
«1. Το προσωπικό του κεφαλαίου αυτού, εκτός αν διαφορετικά ο νόμος ορίζει, απολύεται αυτοδικαίως από την υπηρεσία, μόλις συμπληρώσει το 62ο έτος της ηλικίας του.
Για την εφαρμογή της διάταξης του προηγούμενου εδαφίου, ως ημέρα γέννησης λαμβάνεται πάντοτε η 31η Δεκεμβρίου του έτους γέννησης.
Αν το προσωπικό αυτό κατά τη συμπλήρωση του 62ου έτους της ηλικίας του δεν έχει συμπληρώσει σαράντα (40) έτη συνολική υπηρεσία στο Δημόσιο, παρατείνεται η παραμονή του στην Υπηρεσία, έως τη συμπλήρωση της υπηρεσίας αυτής και όχι πέραν του 67ου έτους της ηλικίας».
2. Στο τέλος της παρ. 2 του άρθρου 155 του Υπαλληλικού Κώδικα, όπως ισχύει, (Ν. 3528/2007, Α΄ 26) προστίθενται εδάφια ως εξής:
«Μόνιμοι υπάλληλοι, που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος, αλλά δεν υπάγονται στο ασφαλιστικό συνταξιοδοτικό καθεστώς του Δημοσίου ή δεν συνταξιοδοτούνται με βάση τις δημοσιοϋπαλληλικές διατάξεις, απολύονται αυτοδικαίως από την υπηρεσία, μόλις συμπληρώσουν το 62ο έτος της ηλικίας τους.
Αν το προσωπικό αυτό κατά τη συμπλήρωση του 62ου έτους της ηλικίας του δεν έχει συμπληρώσει σαράντα (40) έτη συνολική υπηρεσία στο Δημόσιο, παρατείνεται η παραμονή του στην Υπηρεσία, έως τη συμπλήρωση της υπηρεσίας αυτής και όχι πέραν του 67ου έτους της ηλικίας.
Το προηγούμενο εδάφιο έχει εφαρμογή και για τους μόνιμους πολιτικούς διοικητικούς υπαλλήλους, οι οποίοι πέραν του ασφαλιστικού συνταξιοδοτικού καθεστώτος του δημοσίου, υπάγονται και σε καθεστώς κύριας ασφάλισης άλλου ασφαλιστικού συνταξιοδοτικού φορέα για τη λήψη δεύτερης κύριας σύνταξης, εφόσον κατά την αυτοδίκαιη απόλυσή τους κατά τις διατάξεις των παραγράφων 1−3 δεν θεμελιώνουν αποδεδειγμένα βάσει βεβαίωσης του οικείου ασφαλιστικού– συνταξιοδοτικού φορέα, δικαίωμα λήψης πλήρους της δεύτερης κύριας σύνταξης από τον φορέα αυτό.
Τα ανωτέρω ισχύουν και για όσους υπαλλήλους υπάγονται στις διατάξεις του Κώδικα Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων (Ν. 3584/2007, Α΄ 143).»
Αθήνα, 30 Δεκεμβρίου 2015
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ Β. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ
Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΛΕΞΙΟΣ Π. ΤΣΙΠΡΑΣ
ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.