27/12/15

Ρόλοι χωρίς παράλληλη πορεία στην ανασκαφή της Αμφίπολης!


του Γιώργου Ροδάκογλου
Σε ανεξερεύνητα νερά και σε απρόβλεπτες περιπέτειες φαίνεται πως οδηγείται η Αμφίπολη, στο φόντο της συνταξιοδότησης της Κατερίνας Περιστέρη, παρ΄ ότι, σύμφωνα με πληροφορίες του thousandnews, τίποτε δεν αποκλείει την ανατροπή της κατάστασης ακόμη και την τελευταία στιγμή.

Εάν λάβουμε όμως ως δεδομένο την αποχώρηση της ανασκαφέως από την Εφορία Αρχαιοτήτων Σερρών, αυτοί που θα τύχουν δυσμενούς κριτικής με όλες τις συνέπειες της, είναι κυρίως όσοι επέλεξαν εκείνες τις συμμαχίες που τάχθηκαν υπέρ της απομάκρυνσης της, πιστεύοντας ότι η Άνοιξη στην περιοχή θα έρθει με την αντικατάσταση της.
Βέβαια, στην περίπτωση αυτή, ο ρόλος της κ. Περιστέρη γίνεται ουσιαστικότερος, αφού θα επικεντρώνεται κυρίως στην ανασκαφή και θα μπορεί έτσι να είναι πιο διεκδικητική και δυναμική, απαλλαγμένη από τις πιέσεις και το φόρτο εργασίας μίας ολόκληρης διεύθυνσης.
Όλοι αυτοί όμως, που πιθανότατα συντονισμένα και μεθοδευμένα επιμένουν στην συνταξιοδότηση της κ. Περιστέρη, προφανώς δεν έλαβαν υπ΄ όψη τους κάποιους παράγοντες και δεν τους αξιολόγησαν, -μέχρι σήμερα τουλάχιστον- θετικά.
Ένα στοιχείο που δεν αξιολογήθηκε θετικά είναι το κύμα των φανατικών υποστηρικτών της ανασκαφής που ανέρχονται σε εκατομμύρια, και όχι μόνο δεν περιορίζονται εντός των ορίων του Νομού Σερρών αλλά εξαπλώνονται σε ολόκληρο τον πλανήτη.
Το αυθόρμητο αυτό ενδιαφέρον ανέδειξε το 2014, μια δυναμική για το μνημείο, που παραμένει ωστόσο αναξιοποίητη, παρά το γεγονός ότι έχει δημιουργήσει μια ισχυρή βάση υποστήριξης παγκοσμίως.
Την παράμετρο αυτή ίσως αγνόησαν εσκεμμένα, όσοι περιορίζονται έως τώρα, μόνο στη διατύπωση αρνητικής κριτικής, με αποτέλεσμα να πετύχουν έναν αποπροσανατολισμό, που δεν αφήνει τα περιθώρια καλλιέργειας ενός γόνιμου διαλόγου μεταξύ τους με την ανασκαφική ομάδα.
Αντιθέτως βγάζει από την πορεία τους ακόμη και εκείνους που θα έπρεπε να λειτουργούν εναρμονισμένα με την ανασκαφική ομάδα και να εστιάζουν στην ανάδειξη της Αμφίπολης και την ανάπτυξής της, μέσω των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων, πολιτιστικών εκδηλώσεων και άλλων δράσεων.
Τελικά γιατί δεν υπάρχει μία ενιαία στρατηγική, συνεργασίας και σύμπνοιας, που να είναι εναρμονισμένη με την ανασκαφική ομάδα;
Η πρόσφατη και καθ΄ όλα αξιέπαινη, συλλογή των 1500 μπορεί να έρχεται να προστεθεί στον μέχρι σήμερα κατάλογο των υποστηρικτών της, όμως δημιουργεί έναν επιπλέον προβληματισμό ως προς το κατά πόσο ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει το πραγματικό δείγμα του κύματος των υποστηρικτών της ανασκαφής με τη δυναμική που αναπτύχθηκε τον προηγούμενο χρόνο.
Ειδικότερα δε για την περιοχή, θα περίμενε κανείς από ένα σύνολο 100.000 κατοίκων τουλάχιστον, η συμμετοχή αυτή να άγγιζε το λιγότερο τις 30.000 και συλλεγμένες μάλιστα σε ελάχιστο χρόνο και όχι σε διάστημα δύο μηνών, με ταυτόχρονη προώθηση από το διαδίκτυο.
Τι ερμηνεία δίνει λοιπόν ένας αναγνώστης εκτός περιοχής; Μειώθηκε ξαφνικά το ενδιαφέρον της Αμφίπολης; ή ότι απογοητεύτηκε ή τοπική κοινωνία; Και πως μπορεί να συμβαίνει κάτι τέτοιο όταν η ίδια η GOOGLE κατατάσσει την Αμφίπολη για το 2015, στη δέκατη θέση σε μια περίοδο ιδιαίτερα δύσκολη για την Ελλάδα;
Αντίθετα η συλλογή των 231 υπογραφών υποστήριξης από επώνυμους, καλλιτέχνες, επιστήμονες κτλ ήταν κάτι πολύ διαφορετικό, διότι δεν ξεκίνησε από την Αμφίπολη αλλά από την Αθήνα. Ως ενέργεια ουσιαστική και στοχευόμενη, εξέφραζε την αγωνία τους για τον Μακεδονικό τάφο της Αμφίπολης, ενώ ουδέποτε κανένας από τους υπογράφοντες, που κινητοποιήθηκαν άμεσα και σε σύντομο χρονικό διάστημα, δεν αναζήτησε την επισφράγιση ενός ρόλου. Και δικαίως το κοινό αποδίδει μια ιδιαιτερότητα στην πρωτοβουλία αυτή.
Μήπως λοιπόν κάθε μελλοντική προσπάθεια από οποιοδήποτε θεσμικό φορέα που φέρει το όνομα «Αμφίπολη» είναι προτιμότερο να γίνεται μέσα σε ένα πιο οργανωμένο πλαίσιο, συντονισμένα και με ομπρέλα το Δήμο Αμφίπολης ώστε να διατυπώνεται ως σφραγίδα όλων ανεξαιρέτως των κατοίκων και όχι μεμονωμένων προσώπων;
Η εποχή που διανύουμε απαιτεί συλλογικότητες και θα είναι αυτές που θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στα νέα δεδομένα, όπως αυτά διαμορφώνονται σε σχέση με την ανασκαφή.
Η συγκεκριμένη περίοδος θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη, με τα προγράμματα ΣΕΣ 2014 - 2020 να βρίσκονται προ των πυλών. Κάθε πρωτοβουλία πρέπει να ισχυροποιείται από την ενότητα όλων των φορέων και κανένα επιχείρημα δεν θα ευσταθεί, εάν δεν συνοδεύεται από συγκεκριμένη πρόταση συνεργασίας με την Εφορία Αρχαιοτήτων Σερρών και κυρίως με την ανασκαφική ομάδα.
Η Κατερίνα Περιστέρη και η ομάδα της έφεραν στο φως ένα μοναδικό μνημείο, που βρισκόταν θαμμένο για πάνω από 2300 χρόνια και θα μείνει στο ίδιο σημείο ποιος ξέρει για πόσες χιλιάδες χρόνια ακόμη.
Το μνημείο, θα διαγράψει τη λαμπερή συνέχεια που του αναλογεί, ως δώρο πολιτισμού και για τις επόμενες γενιές. Όχι μόνο ως Σήμα μιας αόρατης ιστορίας που διεξήχθη στον τόπο της Αμφίπολης, όχι μόνο ως ξεναγός και αφηγητής της άγνωστης ιστορίας της αλλά και ως μοχλός ανάπτυξης και ευημερίας της ευρύτερης περιοχής.
Αυτό το τεράστιο δώρο που πρόσφερε η Κατερίνα Περιστέρη, μπορεί να το διαχειριστεί η τοπική κοινωνία; Έχει αντιληφθεί το μέγεθος της αποκάλυψης; Και εν τέλει, του αποδίδει το σεβασμό που του αρμόζει;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.