2/8/16

Αμφίπολη και Φίλιπποι ένας ισχυρός κρίκος ανάπτυξης για τη Μακεδονία


του Γιώργου Ροδάκογλου
Μπορεί πριν από μερικές ημέρες ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων να εντάχθηκε στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς, όμως πίσω από αυτό το επιτυχές γεγονός κρύβεται μια αλήθεια, η οποία δυστυχώς έχει αποσιωπηθεί τεχνηέντως από την νυν ηγεσία του ΥΠ.ΠΟ.
Την αλήθεια αυτή έρχεται να «φωτίσει» στην εφημερίδα το ΕΘΝΟΣ ένα άρθρο της πρώην και επί σειράς ετών Γενικής Γραμματέως του υπουργείου Λίνας Μενδώνη.
H εγγραφή των Φιλίππων στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς ως γεγονός , δεν είναι μόνο για ντυπανοκρουσίες αλλά δημιουργεί και σοβαρές υποχρεώσεις στην πολιτεία και ιδιαίτερα στο αρμόδιο υπουργείο.
Βάσει του ιστορικού υποβολής το ΥΠ.ΠΟ την Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014 κατέθεσε στο Κέντρο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO τον φάκελο υποψηφιότητας που στηρίχθηκε εν μέρει σε παλαιότερο διαχειριστικό σχέδιο, το οποίο είχε συντάξει ο Δήμος Καβάλας.
Μάλιστα σε δελτίο τύπου τότε το ΥΠΠΟ τόνιζε ότι «η διαδικασία της ένταξης είναι εξαιρετικά χρονοβόρα και κατά τη διάρκειά της το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού αλλά και η τοπική κοινωνία θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την επιτυχή ολοκλήρωσή της».
Έτσι σήμερα η Λίνα Μενδώνη, καλή γνώστης του ζητήματος επιρρίπτει στην νυν πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού ευθύνες για παραλήψεις και καθυστερήσεις σε σοβαρά ζητήματα που αφορούν το μνημείο των Φιλίππων.
Παράλληλα προτάσσει μια σειρά από επιχειρήματα και προτάσεις που πρέπει να ληφθούν σοβαρά, διατηρώντας ωστόσο επιφυλάξεις αφού θεωρεί ότι οι σημερινοί αρμόδιοι του υπουργείου δεν είναι ικανοί να κάνουν ούτε μια ξεπατικοτούρα!
Οι ενέργειες που οφείλει λοιπόν άμεσα το ΥΠ.ΠΟ να πράξει είναι:
Συντήρηση και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου, με πρώτο έργο την ενοποίησή του με την απομάκρυνση της παλαιάς εθνικής οδού, που διακόπτει βίαια την ενότητα του.
Αναστήλωση των επιβλητικών χριστιανικών κτηρίων.
Ανάδειξη της δράσης του Αποστόλου Παύλου στους Φιλίππους, ως τον πρώτο σταθμό της πορείας του στον ευρωπαϊκό χώρο.
Μάλιστα τονίζεται από την Λίνα Μενδώνη πως
«Το ευάριθμο ανθρώπινο δυναμικό των αρμοδίων υπηρεσιών διακρίνεται για την ποιότητά του, οι αναγκαίες μελέτες είναι σχεδόν ολοκληρωμένες, χρηματοδοτικά εργαλεία υπάρχουν.
Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης έχει ανοιχτή πρόσκληση επί εννιά μήνες και αναμένει καρτετικά την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου να αποφασίσει να ενεργήσει. Ας το κάνει επιτέλους. Ας σχεδιάσει -έστω και με ξεπατικοτούρα- αντί να αναλώνεται εγκαινιάζοντας έργα της προηγούμενης περιόδου, εντός και εκτός Ελλάδος...»
Τόσο το πρόσφατο άρθρο της Λίνας Μενδώνη όσο και πολλές ομιλίες της στο εξωτερικό και στην ομογένεια φανερώνουν ότι η πρώην Γ.Γ του Υπουργείου παρακολουθεί στενά τα θέματα του πολιτισμού παρ΄ ότι δεν βρίσκεται σε θέση ευθύνης.
Άλλωστε πως θα μπορούσε να παραμένει σιωπηρή και αμέτοχη αφού όσα έργα εγκαινιάζονται σήμερα από την νυν ηγεσία του ΥΠ.ΠΟ είχαν δρομολογηθεί και χρηματοδοτηθεί από εργαλεία της προηγούμενης περιόδου.
Η κυρία Μενδώνη, όπως άλλωστε η ίδια είχε αναφέρει σε ομιλία της στην Ελληνική Ομογένεια της Αμερικής για το διάστημα 2000-2015
«η Ελληνική Πολιτεία, δια του Υπουργείου Πολιτισμού, υλοποίησε στην Μακεδονία με πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης περισσότερα από 500 έργα, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 600 εκ. ευρώ.
Αν στο ποσόν αυτό προστεθούν και τα περίπου 300 εκ. ευρώ που απορροφήθηκαν στις αρχαιολογικές έρευνες στο πλαίσιο της υλοποίησης των μεγάλων αναπτυξιακών υποδομών, όπως η Εγνατία Οδός και το Μετρό της Θεσσαλονίκη, προκύπτει ένα πρωτοφανές ποσόν, τουλάχιστον για τα ελληνικά δεδομένα».
Το όνομά της όμως, εκτός από τα 500 και πλέον έργα σε Μακεδονία και Θράκη συνδέθηκε άρρηκτα και με την ανασκαφή της Αμφίπολης.
Αξιοσημείωτο είναι ότι η πρόοδος της πραγματοποιήθηκε με πρωτόγνωρους ρυθμούς για τα ελληνικά δεδομένα.
Ποτέ άλλοτε ανασκαφή στην Ελλάδα δεν προχώρησε τόσο γρήγορα, κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον των πολιτών παγκοσμίως για πολλούς μήνες.
Σε ότι αφορά το πλαίσιο σε σχέση με την αναπτυξιακή πορεία της ευρύτερης περιοχής πάντα συνέδεε την Αμφίπολη με τους Φιλίππους.
Επειδή όμως η πρώην Γενική Γραμματέας, δεν μας είχε συνηθίσει στην διατύπωση κριτικής που να αφορούσε στη συγκεκριμένη πολιτική ηγεσία που τη διαδέχθηκε γι αυτό η τελευταία της παρέμβαση κρίνεται ως ιδιαιτέρως σοβαρή.
Ο λόγος που διατύπωνε μετά την αποχώρηση της από την θέση της Γενικής Γραμματέως του ΥΠ.ΠΟ περιορίζονταν σε επιστημονικό πλαίσιο και με αναφορές στην εξέλιξη του κάθε ζητήματος, για την λεγόμενη «επόμενη μέρα».
Προφανώς τώρα έχει σοβαρούς λόγους για να το πράξει, είτε γιατί διαπίστωσε μια πλήρη απραξία στη διοίκηση του Υπουργείου Πολιτισμού, είτε διότι ενδεχομένως παρήλθε μια περίοδο χάριτος που η ίδια είχε ορίσει.
Η κίνησή της όμως αυτή φανερώνει και μία διαπίστωση, που είναι ωστόσο γενικότερα γνωστή στους ανθρώπους του υπουργείου Πολιτισμού και όχι μόνο.
Ότι ως εργασιομανής και τελειομανής και βαθιά γνώστρια της δημόσιας διοίκησης παρακολουθεί στενά και με ζωηρό ενδιαφέρον όσα συμβαίνουν στο υπουργείο Πολιτισμού και εξακολουθεί και υπερασπίζεται με σθένος τα όσα έγιναν επί δικής της θητείας και όσα με πολύ κόπο κατάφερε μαζί με τους συνεργάτες της.
Το έργο της προφανώς και αναγνωρίστηκε από τις πολιτικές ηγεσίες του παρελθόντος, αφού διετέλεσε Γενική Γραμματέας στο διάστημα 1999-2004 με την κυβέρνηση Σημίτη και 2009 μέχρι και 2015 επί ΝΔ.
Έτσι η πρόσφατη παρέμβαση από πλευράς της όχι μόνο θεωρείται σοβαρή και αξιόπιστη αλλά πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ όψιν από τους φορείς που πρέπει να προχωρήσουν άμεσα στην υλοποίηση των προβλεπόμενων βραχυπρόσθεσμων ενεργειών,
Φίλιπποι: Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
της Λίνας Μενδώνη 
Λίγες ώρες πριν εκδηλωθεί το πραξικόπημα στην Τουρκία, μία ολιγομελής ομάδα υπηρεσιακών στελεχών του Υπουργείου Πολιτισμού, που συμμετείχε στις εργασίες της 40ης Συνόδου της UNESCO στην Κωνσταντινούπολη, είχε κάθε λόγο να αισθάνεται ευτυχής, ικανοποιημένη και δικαιωμένη.
Χάρη στη γνώση, την εργατικότητα, την εμπειρία, την αφοσίωση των μελών της, η Ελλάδα μόλις είχε εγγράψει τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, στον Κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Η μακρά προσπάθεια –ξεκίνησε το 2011 και κορυφώθηκε το 2014- του Υπουργείου Πολιτισμού και της Αυτοδιοίκησης είχε ολοκληρωθεί επιτυχώς.
Οι Φίλιπποι αποτελούν σταθμό μιας εξαιρετικά ενδιαφέρουσας πολιτιστικής διαδρομής, που περιλαμβάνει την Αμφίπολη, την Καβάλα, τη Θάσο. Ο Φίλιππος Β΄ διέβλεψε την οικονομική και στρατηγική σημασία της θέσης τους.Η διέλευση της Εγνατίας, τον 2ο αι. π.Χ., μετέτρεψε την πόλη σε σημείο αναφοράς της περιοχής.
Το 42 π.Χ., η νίκη του Οκταβιανού Αυγούστου επί του Ιουλίου Καίσαρος στους Φιλίππους, καθόρισε την μετέπειτα πορεία του ρωμαϊκού κράτους και σήμανε την μετατροπή τους σε ρωμαϊκή αποικία, σε οικονομικό, διοικητικό και καλλιτεχνικό κέντρο.
Εδώ το 49-50 μ.Χ., ο Απόστολος Παύλος ίδρυσε την πρώτη χριστιανική εκκλησία σε ευρωπαϊκό έδαφος. Η μεταφορά της πρωτεύουσας της αυτοκρατορίας από τη Ρώμη στην Κωνσταντινούπολη προσέδωσαν αίγλη στην περιοχή.Το ελληνιστικό θέατρο, οι μεγαλοπρεπείς βασιλικές, το συγκρότημα του «Οκταγώνου», είναι κάποια από τα οικοδήματα που τεκμηριώνουν το ιστορικό γίγνεσθαι.
Με την εγγραφή των Φιλίππων στα Μνημεία της UNESCO,η Ανατολική Μακεδονία αποκτά διεθνή ταυτότητα. H πολιτιστική κληρονομιά αναδεικνύεται σε κρίσιμο στρατηγικό παράγοντα για την εξέλιξη της περιοχής, που πρέπει να αξιοποιηθεί για την ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας με τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την ενίσχυση της πολιτιστικής επιχειρηματικότητας.
Παράλληλα, η εγγραφή των Φιλίππων στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς δημιουργεί σοβαρές υποχρεώσεις στην Πολιτεία και ιδιαίτερα στο αρμόδιο Υπουργείο, που οφείλει να προχωρήσει αμέσως στην υλοποίηση των προβλεπόμενων βραχυπρόσθεσμων ενεργειών:
Συντήρηση και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου, με πρώτο έργο την ενοποίησή του με την απομάκρυνση της παλαιάς εθνικής οδού, που διακόπτει βίαια την ενότητα του. Αναστήλωση των επιβλητικών χριστιανικών κτηρίων. Ανάδειξη της δράσης του Αποστόλου Παύλου στους Φιλίππους, ως τον πρώτο σταθμό της πορείας του στον ευρωπαϊκό χώρο.
Το ευάριθμο ανθρώπινο δυναμικό των αρμοδίων υπηρεσιών διακρίνεται για την ποιότητά του, οι αναγκαίες μελέτες είναι σχεδόν ολοκληρωμένες, χρηματοδοτικά εργαλεία υπάρχουν.
Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης έχει ανοιχτή πρόσκληση επί εννιά μήνες και αναμένει καρτετικά την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου να αποφασίσει να ενεργήσει. Ας το κάνει επιτέλους. Ας σχεδιάσει -έστω και με ξεπατικοτούρα- αντί να αναλώνεται εγκαινιάζοντας έργα της προηγούμενης περιόδου, εντός και εκτός Ελλάδος...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.