31/7/16

ΑΠΙΣΤΕYΤΟ: Δυο χρόνια μετά έφτασε το ρεύμα στον τάφο της Αμφίπολης!


του Γιώργου Ροδάκογλου
Όχι ένα αλλά τρία ευχαριστήρια μηνύματα έφτασαν ξαφνικά από τις υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού στο Δήμο Αμφίπολης για τη μόνιμη ηλεκτροδότηση του τύμβου Καστά.
Τα μηνύματα αυτά και εφόσον διαπιστωθεί ότι δεν εξυπηρετούν κάποια πολιτική σκοπιμότητα ,θα έλεγε κανείς ότι φωτογραφίζουν την αφετηρία μιας «ιδανικής» συνεργασίας με την κεντρική εξουσία, κάτι όμως που δεν υπήρχε έως τώρα.
Η πρωτοφανής καθυστέρηση ρευματοδότησης του Καστά επί δυο ολόκληρα χρόνια είναι το αποτέλεσμα μιας αδιαφορίας αλλά και μιας διαρκούς μετατόπισης ευθυνών που ξέσπασε σε διαδρόμους και γραφεία υπηρεσιών.
Ο ένας αρμόδιος πετούσε το μπαλάκι στον άλλον, και ο δεύτερος με τη σειρά του ως αναρμόδιος και αυτός, το πετούσε σε κάποιο καλάθι αχρήστων, με αποτέλεσμα το μνημείο να παραμένει στο σκοτάδι.
Ο Κώστας Μελίτος τόσο με την ιδιότητα του δημάρχου όσο και του πολιτικού μηχανικού, επιδίωκε από την πρώτη στιγμή κάτι που θεωρούσε αυτονόητο, την ύπαρξη μόνιμης εγκατάστασης ηλεκτρικού ρεύματος στον αρχαιολογικό χώρο του τύμβου.
Σημειωτέον ότι για το συγκεκριμένο σκοπό προϋπήρχε ήδη από το 2014 ένα κονδύλιο 35.000 ευρώ, για την εναέρια μεταφορά ρεύματος και μάλιστα με μια υπόδειξη της τότε πολιτικής ηγεσίας , να ηλεκτροδοτηθεί άμεσα το μνημείο κατά την εξέλιξη των αρχαιολογικών ερευνών.
Παρά την εύστοχη επισήμανση του Υπουργείου οι εντολές αυτές και παρόλο που είχαν δοθεί σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες φαίνεται πως το 2015 ατόνησαν ενώ με την πάροδο του χρόνου κυριάρχησε μια άρνηση συνεργασίας προκαλώντας αυτή την τραγική καθυστέρηση.
Ορισμένοι τότε, δήλωναν δημόσια ότι επιζητούσαν μια λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα ,μετατοπίζοντας τις ευθύνες από την Εφορία Αρχαιοτήτων Σερρών, στη ΔΕΗ ή στο Υπουργείο Πολιτισμού και όλοι μαζί ο ένας στον άλλον.
Ουσιαστικά όμως αυτό που προέβαλαν ως επιχείρημα ο καθένας από την πλευρά του δεν ήταν τόσο η ανάγκη να μπει ένα τέλος στη συγκεκριμένη περιπέτεια του μνημείου όσο να τονισθεί , ότι για μια ακόμη φορά έπεφταν όλοι τους θύματα ασυνεννοησίας σ ένα τόσο απλό και υπηρεσιακό ζήτημα .
Σήμερα η οριστική λύση πρόεκυψε μετά από τις πιέσεις που ασκήθηκαν από το Δήμο Αμφίπολης προς την Αποκεντρωμένη διοίκηση και προς όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες ώστε να ολοκληρωθούν επιτέλους οι εργασίες ρευματοδότησης.
Έτσι δικαίως το πλεονέκτημα χρεώνεται τώρα στην τοπική αυτοδιοίκηση που ανέλαβε εξ ολοκλήρου τη μελέτη και την υπογειοποίηση της μεταφοράς ρεύματος.
Η ΔΕΗ είχε μπλοκάρει όλες τις διαδικασίες και δεν αναλάμβανε να ολοκληρώσει τα έργο , γιατί δεν υπήρχε ασφαλτοστρωμένη οδός και πεζοδρόμια.
Η καθυστέρηση οφείλονταν στο γεγονός ότι έπρεπε να βρεθεί τρόπος ώστε να γίνει με ασφάλεια η σύνδεση στο χωματόδρομο . Αφού έγινε τελικά η ειδική σήμανση , εγκρίθηκε , η μελέτη και η χρηματοδότη ενώ πριν από μια εβδομάδα ολοκληρώθηκε το έργο με δαπάνη που ανέλαβε ο Δήμος ύψους 13.500 ευρώ.
Το πρώτο ευχαριστήριο τηλεφώνημα που δέχθηκε ο Δήμαρχος Αμφίπολης ήταν από τη Γ. Γ του ΥΠ.ΠΟ Μαρία Βλαζάκη. Ακολούθησε ένα άλλο τηλεφώνημα από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων και την Ευγενία Γατοπούλου ενώ η προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Πέπη Μάλαμα έριξε γέφυρες συνεργασίας στέλνοντας μια επιστολή όπου και αναφέρει:
"Εκ μέρους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών τα θερμά μας ευχαριστήρια για την ολοκλήρωση από τον Δήμο Αμφίπολης των εργασιών ηλεκτροδότησης του Τύμβου Καστά και τη σύνδεση του ρεύματος από τη ΔΕΔΔΗΕ .Ευελπιστούμε στη συνέχιση της συνεργασίας μας για την ανάδειξη του Αρχαιολογικού Χώρου της Αμφίπολης".
Η αναγνώριση της προσφοράς της Δημοτικής Αρχής από την πλευρά της κυρίας Βλαζάκη και λόγω της πολιτικής θέσης που κατέχει στο ΥΠ.ΠΟ, ως Γενική Γραμματέας, μπορεί με μια πρώτη ανάγνωση να αποτελεί μια απλή και αναγκαία επιβράβευση .
Με μια δεύτερη όμως παρατήρηση μπορεί να ερμηνευτεί και ως μια αγωνιώδης προσπάθεια προκειμένου να αλλάξει έστω και την τελευταία στιγμή το επικοινωνιακό της προφίλ στην ιστορική περιοχή.
Σύμφωνα με πληροφορίες η προσπάθεια της αυτή να «λειάνει» μια διχαστική εικόνα που διαμορφώθηκε τα τελευταία δυο χρόνια στην Αμφίπολη θωρείται επιβεβλημένη όσο ποτέ άλλοτε, διότι ακόμη και ο υπουργός Πολιτισμού της μετέφερε τα όσα ο ίδιος διαπίστωσε από το πρόσφατο ταξίδι του. Ότι δηλαδή οι κάτοικοι της περιοχής δεν παρασύρονται από εντυπωσιασμούς και προεκλογικές υποσχέσεις και επιζητούν «χειροπιαστές» και ουσιαστικές λύσεις.
Μάλιστα ο κύριος Μπαλτάς όπως και πολλά κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έγιναν αποδέκτες παρατηρήσεων, όπως και επισημάνσεων απλών πολιτών, ότι η κυρία Βλαζάκη και το περιβάλλον της ήταν αυτοί που παρέσυραν μια ολόκληρη κυβέρνηση σε μια πορεία που είχε δυσάρεστες συνέπειες για την ανασκαφή του τύμβου Καστά.
Έτσι λοιπόν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σε μια προσπάθεια να αντιστρέψουν το «κακό» κλίμα στην Αμφίπολη, αντιλαμβάνονται πλέον ξεκάθαρα ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσα από μια και συγκεκριμένη διαδρομή που απαιτεί ισχυρή πολιτική βούληση και αφορά στην απόφαση για συνέχιση των ανασκαφών.
Πρόσφατα ο Αριστείδης Μπαλτάς δίνοντας το στίγμα των όσων θα ακολουθήσουν και κρατώντας αποστάσεις από την κυρία Βλαζάκη άφησε να εννοηθεί ότι είναι ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, αφού ανακοίνωσε από τη Αμφίπολη ότι θα αναπτυχθούν στο μέλλον μια σειρά από νέες συνεργασίες με αρχαιολόγους και άλλους επιστήμονες όχι μόνο για τον Καστά αλλά και την ευρύτερη περιοχή.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.