21/7/16

Μελίτος: "Ας δώσει το υπουργείο τις μελέτες & τα χρήματα είναι εξασφαλισμένα"


του Γιάννη Δελή
Ιδιαίτερα αποκαλυπτικός εμφανίστηκε σήμερα στο ΔΙΚΤΥΟ Τηλεόραση και στην εκπομπή "Ανοιχτή Γραμμή" ο Δήμαρχος Αμφίπολης Κώστας Μελίτος μιλώντας στη δημοσιογράφο Μαρία Νάβαλη.
Στον απόηχο της επίσκεψης του υπουργού ΠολιτισμούΑρ. Μπαλτά στις Σέρρες και στην Αμφίπολη υποστήριξε πως "υπάρχει μια έντεχνη απαξίωση. Ούτε η ανασκαφή είναι ίδια με κάποια άλλη όπως ακούστηκε. Το μνημείο είναι μοναδικό και δεν μπορεί να το θάψει κανείς ούτε μπορεί να τελειώσει, ίσα ίσα τώρα αρχίζει η ανασκαφή. Όλος ο χώρος χρειάζεται εξερεύνηση.
Στο Συνέδριο της Θεσσαλονίκης ανακοινώθηκε ποια σημεία χρήζουν διερεύνησης και πρέπει να προχωρήσουν σε αυτά".
Ερωτηθείς για την ιδιωτική πρωτοβουλία και βοήθεια στην οποία ο υπουργός στη συνέντευξη τύπου δεν ήταν αντίθετος είπε:
"Το ταξίδι μου στην Αμερική ήταν η επισφράγιση των όσων συζητούσαμε δια τηλεφώνου με τους Συλλόγους, την Ομοσπονδία και την Ένωση την Παμμακεδονική.
Εάν το υπουργείο Πολιτισμού ολοκληρώσει τις μελέτες και κοστολογηθούν και δει ότι δεν μπορεί να έρθει στο ΠΕΠ ή σε κάποιο άλλο οικονομικό εργαλείο τότε η Ομογένεια θα στηρίξει. Ας μας πουν ποια είναι τα χρήματα. Κανείς δεν γνωρίζει τι γίνεται με τις μελέτες και σε ποιο σημείο βρίσκονται.
Τα δεδομένα στην Ομογένεια είναι διαφορετικά όπως επίσης υπάρχουν και πάρα πολλοί Έλληνες ιδιώτες που είναι έτοιμοι να βοηθήσουν. Το ΚΑΣ ανακήρυξε την περιοχή των απαλλοτριώσεων και αυτό είναι ένα θετικό βήμα. Το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα είναι μοιρασμένο και πιστεύω πως πρέπει να γίνει αναθεώρηση".
Όσον αφορά για τις κινήσεις του Δήμου Αμφίπολης είπε πως "για εμάς το μνημείο είναι πρώτη προτεραιότητα και έχουμε αποδείξει ότι υποστηρίζουμε έργα. Θα βγουν και άλλα πράγματα στο φως είτε το θέλουν είτε όχι.
Ανέφερα στην ομιλία μου στην ημερίδα πως έχουμε έναν μεγάλο δείκτη γήρανσης και για να αλλάξει μορφή χρειάζεται η περιοχή ένα αναπτυξιακό σοκ δηλαδή μια ομάδα έργων, μια συντονισμένη κίνηση που θα αλλάξει όλο το προφίλ. Πρέπει να βοηθηθούν οι ιδιώτες με το LEADER. Όλα αυτά δεν συζητήθηκαν στην ημερίδα με τον υπουργό".
Ερωτηθείς αν έκανε κακό η μεγάλη δημοσιότητα που πήρε το έργο είπε «δεν βρίσκω κανένα αρνητικό στην προβολή του έργου ίσα ίσα η περιοχή μας γνώρισε μια τέτοια δόξα και αναγνωρισιμότητα στην Οικουμένη που θα μπορούσε κανείς να δώσει δισ. για να προβληθεί. Μόνο κέρδος είχαμε.
Είναι μια μοναδική ευκαιρία επειδή δεν είχε γίνει τίποτα στην περιοχή μας τόσο καιρό από τη μια πλευρά να γίνουν όλα από την αρχή και σωστά αν όμως υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο.
Δεν βλέπω όμως φως και θα υπάρξουν σοβαρές κινητοποιήσεις στην περιοχή. Θα ενημερώσω τους δικούς μου πολίτες με συνελεύσεις και θα πάρουμε αποφάσεις".
Αγανακτισμένος για την αδιαφορία είπε "Έχω πει στο υπουργείο Πολιτισμού πως εάν δεν το θέλει να το δώσει σε εμάς (Δήμο Αμφίπολης).
Έχουν γίνει πολλά λάθη στην πορεία και δεν μειώθηκαν. Οι απαλλοτριώσεις θα έπρεπε να γίνουν από την πρώτη ημέρα. Έχω θέσει και θέματα ασφάλειας. Έπρεπε να γίνουν πολλά πράγματα χθες, όχι σήμερα. Πρέπει να γίνει όσο το δυνατόν γρηγορότερα επισκέψιμος ο Λόφος Καστά. Η χώρα έχει ανάγκη και η περιοχή. Χρειαζόμαστε να δώσουμε θέσεις εργασίας στους δημότες όσο όμως οι ανασκαφές μένουν σε αυτή την κατάσταση τόσο πάει πίσω το σχέδιο".
Τέλος ο κ.Μελίτος έκλεισε λέγοντας:
"Δεσμεύομαι δημόσια: Ας δώσει το υπουργείο Πολιτισμού τις μελέτες και τα χρήματα είναι εξασφαλισμένα".



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.