2/12/15

ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ - Για τον απλό πολίτη


Συμβουλές για μια ασφαλή συμπεριφορά, που μπορεί να εφαρμοστεί οποτεδήποτε και οπουδήποτε, ιδίως σε περιοχές υψηλού κινδύνου κατά τη διάρκεια εντάσεων με πιθανότητες τρομοκρατικής απειλής.

Albert Timen



Η πραγματικότητα της Τρομοκρατίας και των Τρομοκρατικών απειλών γύρω μας δεν αποτελεί νεωτερισμό, ούτε γεγονός που εκπλήσσει, ωστόσο το κύμα των γεγονότων που εκτείνεται από επιθέσεις « Μοναχικού Λύκου» μέχρι συνδυασμένες επιθέσεις από Τρομοκρατικές ομάδες , φορτωμένες εκρηκτικά και με αυτόματα όπλα , που στοχεύουν περιοχές αμάχων προκαλεί στο κοινό υψηλό άγχος και φόβο.

Μεγάλο μέρος του εξαπλούμενου φόβου και της αγωνίας οφείλεται στα ΜΜΕ, που κατακλύζονται από ειδήσεις και σχόλια, τα οποία παίζουν μείζονα ρόλο στις αμέτρητες διαδικασίες ερμηνείας από πάρα πολλούς ειδικούς και σχολιαστές, αναμιγνύοντας τις προσωπικές τους εκδοχές και προτεραιότητες με αυτό το ευαίσθητο και ευπρόσβλητο πεδίο συναισθημάτων.

Αυτό που το κοινό έχει ανάγκη είναι εκπαίδευση και καθοδήγηση, να διδαχτεί πώς να δράσει αν βρεθεί εν μέσω τέτοιων γεγονότων. Το ζητούμενο έχει τη μορφή δίπτυχου: Ενθάρρυνση από τη μια , και από την άλλη στοχευμένη-καθοδηγούμενη ενημέρωση και προσωπική προετοιμασία.

Στατιστικά, πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι οι πιθανότητες να εμπλακεί κάποιος σε ένα τέτοιο συμβάν είναι ακόμη μικρές και έτι μικρότερες οι πιθανότητες εμπλοκής σε ατύχημα. Ωστόσο, όπως ακριβώς φροντίζουμε για την πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων επενδύοντας και αγοράζοντας αυτοκίνητα με προδιαγραφές ασφαλείας, όπως αερόσακους, συστήματα αποφυγής σύγκρουσης, προσαρμοζόμενους προβολείς και αισθητήρες και φορώντας ζώνες ασφαλείας –το ίδιο θα έπρεπε να εφαρμοστεί κι εδώ.

Η προετοιμασία και η προσωπική ενημέρωση δεν θα αυξήσουν απλώς τις πιθανότητες να βγει κανείς ασφαλής από ένα συμβάν, αλλά επίσης ελαττώνουν το επίπεδο άγχους και ενισχύουν την αίσθηση της ατομικής ασφάλειας. Μας βοηθούν να αντιληφθούμε ότι εμείς οι ίδιοι πρέπει να φροντίσουμε για την ασφάλειά μας.

Υπάρχουν πολλές και διάφορες προσεγγίσεις που ακούγονται ως ιδανικές, στην πραγματικότητα  όμως, απλώς προσφέρουν βραχείας διάρκειας αίσθηση ασφάλειας συν το ότι είναι δύσκολο να συνεχίζονται επί μακρόν, λόγω των καθημερινών μας υποχρεώσεων και τρόπου ζωής.
Για να έχουν νόημα όλες αυτές οι πληροφορίες, είναι ανάγκη να λάβουμε υπόψη τις πιο κρίσιμες  απόψεις  που είναι και εμπεριστατωμένες και που μπορούν να εφαρμοστούν από τον καθέναν.

Αυτές οι οδηγίες συμπεριφοράς για πρόληψη και ασφάλεια έχουν ως σκοπό να βοηθήσουν μέλη της κοινωνίας , προσφέροντας βασικές γνώσεις με σκοπό την πληροφόρηση του ατόμου, του οργανισμού, της κοινωνίας. Συνιστάται πάντοτε να λαμβάνετε μέρος σε προπονήσεις που έχουν ειδικά οργανωθεί γι αυτό το θέμα.

Ρεαλιστικά, οι Δυνάμεις ασφαλείας δεν είναι φτιαγμένες για να είναι παρούσες οπουδήποτε οποτεδήποτε. Ως εκ τούτου, η Προσωπική Ασφάλεια του κοινού επαφίεται στα χέρια τους ως έναν πολύ μεγάλο βαθμό. Κατά καιρούς, όταν επίκειται συμπαγής Τρομοκρατική απειλή, κάθε πολίτης οφείλει να ακολουθεί έναν αριθμό κανόνων, που θα επιτρέψουν στον ίδιο, την οικογένειά του και τους γύρω του να διάγουν μια φυσιολογική ζωή με επαρκές επίπεδο Προσωπικής Ασφάλειας.

Να κάποιες απλές κατευθυντήριες γραμμές για μια ασφαλή συμπεριφορά, που μπορεί να εφαρμοστεί οποτεδήποτε και οπουδήποτε, ιδίως σε περιοχές υψηλού κινδύνου κατά τη διάρκεια εντάσεων με πιθανότητες τρομοκρατικής απειλής.



Be Prepared
Έσο έτοιμος!

Φυσιολογικά, όταν οι άνθρωποι πηγαίνουν στη δουλειά τους, δεν περιμένουν πυροβολισμούς, συνεπώς θα υποθέσουν ότι έχουν ακούσει κάτι άλλο, διότι αυτό δεν ταιριάζει με τις προσδοκίες τους. Το να απομακρύνουμε τις προσδοκίες μας από την πραγματικότητα, μας κάνει ευάλωτους.
Χρειάζεται να σκεφτούμε και να φανταστούμε μερικά σενάρια της χειρότερης των περιπτώσεων,  δημιουργώντας νοητικά μοντέλα, τα οποία θα μας βοηθήσουν να επιταχύνουμε τη διαδικασία αντίληψης και επίλυσης. ( βλέπε το μοντέλο που ακολουθεί)
Αναρωτηθείτε: αν κάτι πάει στραβά, ποια θα είναι η πρώτη μου αντίδραση;

Ο χωρικός προσανατολισμός και η συνειδητοποίηση της κατάστασης, προσφέρουν ακριβή αντίληψη του τι συμβαίνει γύρω σου και τι είναι πιθανόν να συμβεί στο κοντινό/άμεσο μέλλον και την ικανότητα να ταυτοποιείς εν δυνάμει απειλές και άλλες δύσκολες καταστάσεις.

Συχνά καταλαμβάνουμε κάθισμα σε δημόσιους ή κοινόχρηστους χώρους, όπως εστιατόρια, κινηματογράφους και θέατρα, χωρίς να  προσέχουμε πού βρίσκονται οι έξοδοι κινδύνου. Η γνώση αυτού, μπορεί να σας σώσει τη ζωή. Πρώτο σας μέλημα, να βεβαιωθείτε ότι υπάρχει άμεση και ελεύθερη δίοδος προς αυτές.

Γίνετε ο ιπτάμενος φροντιστής του εαυτού σας: Προσανατολιστείτε προς τις Εξόδους κινδύνου και επιλέξτε με σοφία το κάθισμά σας.


Act fast and Decisive

Δράστε γρήγορα και Αποφασιστικά

Ο χρόνος ανθρώπινης αντίδρασης και λήψης αποφάσεων αποτέλεσε δημοφιλές θέμα έρευνας για πειράματα που έγιναν από ερευνητές του συγκεκριμένου τομέα. Στη δεκαετία του 1950, ο Σμήναρχος John Boyd, δανείστηκε από αυτήν τη γνώση του ανθρώπινου παράγοντα, καθώς ανέπτυσσε το μοντέλο του : Παρατηρώ-> Προσανατολίζομαι -> Αποφασίζω -> Δρώ -> Αποφασίζω

Το μοντέλο του Boyd ερευνήθηκε σε βάθος και προσδιορίζει το πιο ουσιώδες συστατικό ανθρώπινης αντίδρασης- τον Χρόνο Αντίδρασης.

Ο John Leach, Ψυχολόγος Επιβίωσης και Εκπαιδευτής Στρατιωτικής Επιβίωσης μελέτησε καταστάσεις απειλής της ανθρώπινης ζωής σ’ όλον τον κόσμο και έχει ανακαλύψει ότι «μόνο 15% των ανθρώπων θα αντιδράσουν με τρόπο που θα τους βοηθήσει να επιβιώσουν. Το 75% δεν θα αντιδράσουν σχεδόν καθόλου, διότι θα νιώσουν υπερβολικά μπερδεμένοι με το τι συμβαίνει γύρω τους. Το υπόλοιπο 10% θα αντιδράσει με τρόπους οι οποίοι θα μειώσουν τις πιθανότητές τους για επιβίωση και θα παρεμποδίσουν κι άλλους ανθρώπους».
Πηγή: John Leach, Ψυχολογία Επιβίωσης


Είναι στην ανθρώπινη φύση να περιμένει κανείς τους άλλους να δράσουν πρώτοι σε καταστάσεις όπου εμπλέκεται η δυναμική της Ομάδας. Πολλοί περιμένουν τους άλλους να δράσουν πρώτοι. Αυτό συγκρούεται με την το μοντέλο μέτρησης της OODAπερί λήψης απόφασης και χρόνου αντίδρασης. Από τη στιγμή που  έχει ληφθεί μια απόφαση που ενεργοποιεί ένα πρόγραμμα μηχανισμού, είναι από δύσκολο έως ακατόρθωτο να ανακοπεί η δράση. Το να λειτουργήσεις αποφασιστικά, θα αυξήσει επιπλέον τις πιθανότητες επιβίωσής σου, χωρίς να περιμένεις κανέναν άλλον να το κάνει
Βελτίωσε τον χρόνο ανταπόκρισής σου, λαμβάνοντας ενσυνείδητα την απόφαση για συγκεκριμένη δράση ως πρωταρχικό σου στόχο, πριν λάβει χώρα το οποιοδήποτε συμβάν.

Μάθε τις εναλλακτικές σου μεταξύ « Καλύπτω και Αποκρύπτω»
Εντόπισε τη γειτνίαση γύρω σου με σκοπό να αναζητήσεις χρήσιμα στοιχεία και να ταυτοποιήσεις την περιοχή και τα δομικά της στοιχεία . Αυτό θα σε βοηθήσει να διαλέξεις ένα πόστο σε περίπτωση ξαφνικής επίθεσης στην περιοχή σου. Αυτή η περιοχή εξάσκησης ονομάζεται «ενσυνείδητη κάλυψη» από το Προσωπικό Επιβολής του Νόμου και μπορεί να επιδράσει θετικά στις πιθανότητές σου για επιβίωση.


Όταν γίνεται επίθεση με πυροβολισμούς σε πολυσύχναστο μέρος. Ακόμη και μία και μοναδική σφαίρα μπορεί να καταλήξει να τραυματίσει πολυάριθμα άτομα εντός της τροχιάς της. Παραμένοντας εκτός θέας μειώνεις τον κίνδυνο να στοχοποιηθείς σκόπιμα, καθώς και τις πιθανότητες να χτυπηθείς τυχαία από κάποιον που πυροβολεί αδιακρίτως.
Ενώ η Απόκρυψη, κρατά κρυφή τη θέση σου από τον επιτιθέμενο, η Κάλυψη απορροφά τις σφαίρες του επιτιθέμενου και μπορεί επίσης να εμποδίσει τα σραπνέλ από μια εκρηκτική συσκευή.
Αναγνωρίζοντας τη γειτνίαση γύρω σου, σκανάροντας ενεργά για δυνατότητες, ταυτοποιώντας και επιλέγοντας που και τι μπορεί να αποτελέσει την κάλυψή σου, είναι μια πρακτική που αποδεδειγμένα έχει σώσει ζωές στο παρελθόν. Μετάτρεψέ το σε συνήθεια να έχεις τα μάτια σου ανοιχτά και να συνειδητοποιείς πού υπάρχει κάλυψη.

Μάχη
Όταν σκέφτεσαι το χειρότερο δυνατό σενάριο, αυτό το συγκεκριμένο είναι πράγματι στην κορυφή της σκάλας με το εύρος των πιθανών απαντήσεων και έχει ουσία όταν σου απευθύνονται μετωπικά ή όταν έχεις παγιδευτεί χωρίς την πιθανότητα απεγκλωβισμού
Αν η μόνη σου εναλλακτική είναι το να εμπλέξεις τον δολοφόνο, η μόνη συνταγή επιβίωσης είναι το τρίπτυχο: Ταχύτητα, Έκπληξη και Βιαιότητα δράσης. Έχεις μια ευκαιρία , να αναγνωρίσεις τη σπουδαιότητα της στιγμής και να παλέψεις για τη ζωή σου με ό,τι μέσο έχεις.
Οι ευκαιρίες σου είναι πολύ μεγαλύτερες, αν φέρεις όπλο, με άδεια οπλοφορίας. Οι ευκαιρίες αυτές αυξάνονται αν  είσαι εκπαιδευμέ.νος και εξίσου προετοιμασμένος και αποφασισμένος να εμπλακείς.

Σημειώσεις
Ο σκοπός των παραπάνω κατευθυντήριων οδηγιών είναι να αυξήσει τη γνώση και την εξατομικευμένη προετοιμασία , να μειώσει τον πανικό και να επιτρέψει στους πολίτες να αντιδράσουν με λογική σε περίπτωση υποψίας ή πραγματικού γεγονότος, με παράλληλη ενημέρωση των αρμοδίων αρχών περί της κατάστασης.
Σε κάθε περίπτωση, στη διαχείριση ύποπτου ή πραγματικού περιστατικού, η όποια δράση προτιμητέον είναι να γίνεται από επίσημες δυνάμεις ασφαλείας, με εκπαιδευμένο και εξοπλισμένο προσωπικό.
Εν τω μεταξύ, να θυμάστε ότι το να αναγνωρίζετε και να κατανοείτε ενσυνείδητα αυτές τις πρακτικές , μπορεί να αποτελέσει τη διαφορά ανάμεσα στην επιβίωση και στο να γίνετε θύμα. Ωστόσο, για να το πετύχετε αυτό, είναι σημαντικό να είστε παρατηρητικοί, προσεκτικοί και να ακούτε το περιβάλλον.
Καθώς όλοι γνωρίζουμε, η ικανότητα να ξεπερνάμε βίαια συμβάντα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την προετοιμασία μας και την προσωπική μας γνώση.


Σχετικά με τον Συγγραφέα
Ο Albert Timen είναι σύμβουλος ασφαλείας, με πλέον των 20 χρόνων εμπειρία στην Αντιτρομοκρατική και στην  Στρατιωτική και Νομική Εκπαίδευση. Έχει υπηρετήσει στον Ισροηλινό στρατό, και στις Στρατιωτικές και Νομικές υπηρεσίες Επιβολής Νόμου ως εκπαιδευτής , με εξειδίκευση στην Επιχειρησιακή Ετοιμότητα και την Προσωπική Προστασία.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.