7/11/15

Στο εδώλιο οι μαφιόζοι της Ρώμης


Του Χρήστου Μαζάνη 

Σε εξέλιξη βρίσκεται από την Πέμπτη η μεγάλη δίκη για την υπόθεση «Mafia Capitale» (Μαφία Πρωτεύουσα) στη Ρώμη, με 46 κατηγορουμένους, εκ των οποίων οι 17 δεν παρίστανται στο δικαστήριο για λόγους ασφαλείας.

Υπενθυμίζεται πως στις 4 Ιουνίου του 2015 οι ιταλικές Αρχές, με συντονισμένες επιχειρήσεις και έπειτα από πολύμηνες μήνες, κατάφεραν σημαντικό πλήγμα στο οργανωμένο έγκλημα της χώρας με μπαράζ συλλήψεων.



Όπως ανέφεραν την περίοδο εκείνη ιταλικά μέσα ενημέρωσης (La RepubblicaL’ Espresso), οι Αρχές συνέλαβαν 44 πολιτικούς και επιχειρηματίες με την κατηγορία της παράνομης εκμετάλλευσης των κέντρων φιλοξενίας μεταναστών. 






Η υπόθεση του φακέλου «Μαφία της Ρώμης» αφορά μεταξύ άλλων σε συνεχή χρηματισμό για τις εργολαβίες στη διαχείριση των κέντρων φιλοξενίας. Οι συλληφθέντες, οι οποίοι ανήκoυν τόσο στον χώρο της Κεντροαριστεράς όσο και της Κεντροδεξιάς, κατηγορούνται για διαφθορά, συμμετοχή σε οργάνωση μαφιόζικου τύπου, χρηματικό εκβιασμό και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος. 



Υπενθυμίζεται πως μια πρώτη επιχείρηση της αστυνομίας με εντολή των εισαγγελέων για την ίδια υπόθεση είχε πραγματοποιηθεί τον περασμένο Δεκέμβριο. Τότε είχαν συλληφθεί 37 άτομα, μεταξύ των οποίων και ο Μάσιμο Καρμινάτι, φερόμενος ως αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης «Mafia Capitale».



Στους κατηγορουμένους περιλαμβάνονται ο Μάσιμο Καρμινάτι, φερόμενος ως κύριος, εκπρόσωπος του τοπικού οργανωμένου εγκλήματος, και ο Σαλβατόρε Μπούτσι, επικεφαλής προσοδοφόρων συνεταιρισμών, επιχειρηματίες και πολιτικοί της τοπικής αυτοδιοίκησης.


 Μάσιμο Καρμινάτι
Μάσιμο Καρμινάτι
Σύμφωνα με την εισαγγελία της Ρώμης, ο Σαλβατόρε Μπούτσι ήταν «σημείο αναφοράς ενός δικτύου κοινωνικών συνεταιρισμών που κατάφεραν να εξασφαλίσουν, διά μέσου χρηματισμών και ιδιαίτερων συμφερόντων, σημαντικές εργολαβίες και χρηματοδοτήσεις από τον δήμο, την περιφέρεια της Ρώμης και διάφορες εταιρείες της τοπικής αυτοδιοίκησης».

Σε σειρά τηλεφωνικών, ηχογραφημένων, συνομιλιών, ο Μπούτσι ακούγεται να λέει -μεταξύ άλλων- ότι «οι δημοτικοί σύμβουλοι πρέπει να είναι υπό τις διαταγές του», ενώ, αναφερόμενος στον εκτεταμένο χρηματισμό στο πλαίσιο των σχέσεων πολιτικής και επιχειρηματιών, συνήθιζε να λέει: «η αγελάδα πρέπει να μπορεί να τρώει, για να καταφέρουμε, στη συνέχεια, να την αρμέξουμε».

Σαλβατόρε Μπούτσι
Σαλβατόρε Μπούτσι
«Επρόκειτο ουσιαστικά για ένα παράλληλο, μαφιόζικο σύστημα εκμετάλλευσης του δημοσίου χρήματος» αναφέρθηκε σε δελτίο ειδήσεων του ιταλικού καναλιού La 7.

Oι επιχειρήσεις της «Mafia Capitale» είχαν καταφέρει να εξασφαλίσουν με παράνομο τρόπο την πλειονότητα των εργολαβιών για τα κέντρα φιλοξενίας μεταναστών, ενώ είχαν επιβάλει την παρουσία τους και στον τομέα της φροντίδας των περιοχών με πράσινο και του καθαρισμού της παραθαλάσσιας περιοχής της ιταλικής πρωτεύουσας.

Έβγαζαν περισσότερα χρήματα και από τους εμπόρους ναρκωτικώνΟ Σαλβατόρε Μούτσι, μιλώντας με στενό του συνεργάτη, όπως αποδεικνύουν οι ηχογραφημένες συνομιλίες που βρίσκονται στα χέρια της Δικαιοσύνης, δεν δίστασε να ομολογήσει: «Δεν μπορείς να φανταστείς πόσο κερδίζω εκμεταλλευόμενος την υπόθεση της μετανάστευσης. Ούτε το εμπόριο ναρκωτικών δεν είναι τόσο κερδοφόρο». Παράλληλα, σύμφωνα με την εφημερίδα «Corriere della Sera», ο δεξιός πρώην δήμαρχος της Ρώμης Τζάνι Αλεμάνο είχε αναθέσει σε επιχείρηση του Μπούτσι την επέκταση καταυλισμού Ρομά που βρίσκεται λίγο έξω από την ιταλική πρωτεύουσα.

Δημοσιογραφικές έρευνες απέδειξαν ότι σχεδόν το σύνολο των Ρομά που βρίσκονται στους καταυλισμούς της περιοχής της Ρώμης, παρά τα κονδύλια που υποτίθεται ότι θα έπρεπε να αξιοποιηθούν -και κατέληξαν στις τσέπες διεφθαρμένων πολιτικών και επιχειρηματιών- συνεχίζει να ζει υπό άθλιες συνθήκες.

Κατηγορούμενοι και εμπλεκόμενοι στη «Μαφία της Ρώμης» μεταξύ άλλων είναι οι εξής:


(Ο Luca Gramazio, 44 ετών, πρώην σύμβουλος του κεντροδεξιού πολιτικού κόμματος Pdl "Λαός της Ελευθερίας" στο δημοτικό συμβούλιο της Ρώμης και μετά στην Περιφέρεια. Είναι γιος του πρώην Ιταλού βουλευτή του κόμματος Pdl Domenico Gramazio)


(O Mirko Coratti, 42 ετών, ο οποίος επίσης συνελήφθη. Είναι πρώην πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου της Ρώμης)

Η Δικαιοσύνη έχει στα χέρια της στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η «Μαφία της Ρώμης» (όπως ονομάστηκε το εκτεταμένο αυτό δίκτυο παράνομων συμφερόντων) συνήθιζε να καταβάλλει τουλάχιστον 30.000 ευρώ σε προέδρους δημοτικών διαμερισμάτων για να εξασφαλίζει προσοδοφόρες εργολαβίες.


(Μεταξύ των κατηγορουμένων και ο Daniele Ozzimo, 43 ετών, πρώην επίτροπος στο Καπιτώλιο της Ρώμης-Δημαρχείο)
Παράλληλα, ερευνώνται πολλές αναθέσεις έργων για να κατασκευασθούν πίστες ποδηλασίας από συνεταιρισμούς για τους οποίους υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι ανήκαν στο δίκτυο της Μαφίας.


(Ο Giordano Tredicine, 33 ετών, δημοτικός σύμβουλος και αναπληρωτής συντονιστής στην Περιφέρεια του κόμματος Forza Italia. Επίσης είναι γόνος γνωστής οικογένειας επιχειρηματιών, κύρια απασχόληση της οποίας είναι να προμηθεύει καντίνες στο κέντρο της Ρώμης)



(Ο Massimo Caprari, 45 ετών, δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Δημοκρατικό Κέντρο»)


( Ο Andrea Tassone, 24 ετών, μέλος του «Δημοκρατικού Κόμματος», πρώην πρόεδρος του Δήμου της Όστια)



( Ο Pierpaolo Pedetti, 42 ετών, μέλος του «Δημοκρατικού Κόμματος», δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος της επιτροπής γάμων στο Καπιτώλιο -Δημαρχείο της Ρώμης)

Οι ιταλικές Αρχές τούς παρακολουθούσαν για πολύ καιρό
H ιταλική εφημερίδα «L' Espresso» σε ρεπορτάζ της δημοσιεύει φωτογραφίες των ιταλικών Αρχών, οι οποίες τραβήχτηκαν κατά τη διάρκεια παρακολούθησης των στελεχών της μαφίας.


(Ο Michele Senese, αρχηγός της Μαφίας της Ρώμης, απομακρύνεται έπειτα από μια σύντομη συζήτηση που είχε με τον Ιταλό εγκληματία Massimo Carminati)


(Στην περιοχή Παριόλι της Ρώμης, ο εγκληματίας Massimo Carminati συζητά για δουλειές με το στέλεχος της οργάνωσης Riccardo Brugia και τον επιχειρηματία Roberto Santoni)


(Ο Massimo Carminati μιλάει με τον Michele Senese και το στέλεχος Giandavide De Pau)


(Στο πάρκινγκ του μπαρ «Vigna Stelluti», συνάντηση μεταξύ των Massimo Carminati  και Riccardo Brugia με άλλα δύο πρόσωπα τα οποία ακόμα δεν έχουν αναγνωριστεί από την ιταλική αστυνομία) 



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.