27/7/16

Αμφίπολη: Aπόπειρα εισόδου στον τύμβο χωρίς άδειες


Τι ζητούσαν άραγε το πρωί της Δευτέρας στον τύμβο της Αμφίπολης δύο αρχαιολόγοι που και στο παρελθόν έχουν ενδιαφερθεί για το μνημείο, κατεβάζοντας, όμως, τη χρονολόγησή του στα ρωμαϊκά χρόνια; Χωρίς καμία πρόσκληση, χωρίς άδεια, το ζεύγος των αρχαιολόγων προσπάθησε να μπει στον χώρο του μνημείου. Οι φύλακες δεν τους επέτρεψαν την είσοδο, και αυτή ήταν μια κίνηση απολύτως σωστή, καθώς το μνημείο δεν είναι επισκέψιμο και η ανασκαφέας δεν ήταν παρούσα.
Αυτό όμως δυσαρέστησε το ζεύγος. Η κυρία διαμαρτυρήθηκε που δεν την αφήνουν, ενώ ετοιμάζει μελέτη, στην οποία θα στηριχθεί η ανάδειξη του μνημείου, καθώς με βάση αυτήν θα καταστεί επισκέψιμο.
Τόσο η κίνηση της εισόδου σε ένα κλειστό μνημείο χωρίς να έχει ειδοποιηθεί η ανασκαφέας όσο και τα λόγια της αρχαιολόγου, προξενούν κατάπληξη: Από πότε μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος, ας είναι και ειδικός επιστήμονας, να εισβάλλει σε κλειστά μνημεία; Και γιατί δεν ζήτησαν από την ανασκαφέα να τους συνοδεύσει; Επίσης, εξασφάλισαν κάποια άδεια από την τοπική εφορεία, με παράλληλη ενημέρωση της κ. Περιστέρη;
Εξίσου σημαντικό και ανησυχητικό όμως είναι το γεγονός ότι, όπως τουλάχιστον ισχυρίστηκαν, κάποιος εκπονεί μελέτη για ένα μνημείο που: δεν είναι καν δημοσιευμένο, δεν το έχει ανασκάψει ο ίδιος, δεν έχει γίνει σχεδόν τίποτα για τη συντήρησή του και δεν το γνωρίζει- με την έννοια του να το έχει μελετήσει.
Τέλος, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο συζήτησε όλο το μάστερ πλαν για το ταφικό μνημείο, ουδέποτε όμως ακούστηκε σε αυτό πως πρέπει να ανατεθεί τέτοια μελέτη. Επομένως, ποιος παίζει παιχνίδια στην Αμφίπολη, και πόσους αιφνιδιασμούς ακόμα θα δούμε, μετά το περσινό πόρισμα των τριών, ενώ το μόνο που χρειάζεται αυτή τη στιγμή το μνημείο είναι να συντηρηθεί και να αναδειχθεί σωστά, με όποιες εργασίες εσωτερικές και εξωτερικές χρειάζονται;
Ο κ. Μπαλτάς, που έκανε πρόσφατα κομματική ημερίδα για την Αμφίπολη, δεν είδε ότι στην Αμφίπολη δεν έχει φτάσει ακόμα το ρεύμα από τη ΔΕΗ, δεν έχουν εφαρμοστεί οι μελέτες προστασίες από τις βροχές, οι αποχωματώσεις και οι απαλλοτριώσεις- μόνο οι δύο πρώτες, κατά ποσοστό μικρότερο του 30%- και αναζητούνται εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για να συνεχιστούν οι στερεώσεις οι συντηρήσεις και τα άλλα απαραίτητα έργα.
Αντί λοιπόν το υπουργείο να ασχολείται με την ένταξη του ταφικού μνημείου στο ΕΣΠΑ και στο Interreg, κάποιοι θεωρούν ότι μπορούν να κάνουν επισκέψεις χωρίς λόγο αλλά και να εκπονούν μελέτες τις οποίες ουδείς τους έχει αναθέσει; Ή μήπως κάποιος το έχει κάνει εν κρυπτώ και κατά παράβαση κάθε κώδικα ηθικής και δεοντολογίας; Και ποιος είναι αυτός;
Θα μας ενημερώσει υπεύθυνα το υπουργείο Πολιτισμού τι έχει κάνει στον τύμβο της Αμφίπολης και πώς; Και κυρίως, με ποιο δικαίωμα παρακάμπτει τον ανασκαφέα, ο οποίος έχει πνευματικά δικαιώματα; Η πολιτική ηγεσία εγκαινιάζει μια νέα εποχή καταπάτησης και των αρχαιολογικών δικαιωμάτων; Ζήτω που καήκαμε!
Αντιγόνη Καρατάσου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.