11/6/16

Ισόβια στον ανιψιό που σχεδίασε ληστεία μετά φόνου της ηλικιωμένης θείας του


Την ισόβια κάθειρξη επέβαλε την Πέμπτη το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης σε 64χρονο, που κατηγορήθηκε ότι σχεδίασε τη ληστεία της ηλικιωμένης θείας του. Οι ληστές που έστειλε για να αρπάξουν τα χρήματα από τη γυναίκα βασάνισαν μέχρι θανάτου την 78χρονη.

Η εισβολή στο σπίτι της άτυχης ηλικιωμένης στη Γέφυρα Θεσσαλονίκης έγινε τα ξημερώματα της 29ης Ιουλίου 2014. Οι δράστες, αφού διέρρηξαν την μπαλκονόπορτα, εισέβαλαν στο εσωτερικό του σπιτιού και ακινητοποίησαν την 78χρονη. Σκοπός ήταν να βρουν το ποσό των 120.000 ευρώ, που είχαν πληροφορίες πως την προηγούμενη ημέρα είχε πάρει από τον τραπεζικό της λογαριασμό. 

Όμως η γυναίκα αρνούνταν να αποκαλύψει πού βρίσκονται τα χρήματα και οι ληστές την έδεσαν χειροπόδαρα. Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, τη χτύπησαν βάναυσα στο πρόσωπο και στο στήθος, ενώ την έδεσαν από το λαιμό, βασανιστήρια που της στοίχισαν τη ζωή.

Σχεδόν έναν χρόνο μετά και ύστερα από εξονυχιστικές έρευνες των αστυνομικών της Δίωξης Ανθρωποκτονιών Θεσσαλονίκης, οι Αρχές έφτασαν στα στοιχεία του βασικού φυσικού αυτουργού, ενός 26χρονου αλβανικής καταγωγής, ο οποίος ακόμη αναζητείται. Χρειάστηκε η ομολογία ομοεθνών του, οι οποίοι είπαν πως είχαν κληθεί να συμμετάσχουν στην επίθεση και αυτοί, όμως τελευταία στιγμή αρνήθηκαν. 

Η αποκάλυψη της ταυτότητας τους φυσικού αυτουργού οδήγησε τις αρχές στον 64χρονο ανιψιό της ηλικιωμένης, δηλαδή τον γιο της αδερφής της. Τις ημέρες που αναζητήθηκε από την αστυνομία, παρότι αντιμετώπιζε προβλήματα με το εμπόριο πατάτας που ασχολούνταν, κυκλοφορούσε με καινούργια Μερσεντές και έμενε σε διάφορα ξενοδοχεία. Γρήγορα οι αστυνομικοί έφτασαν σε καταθέσεις που υποδείκνυαν τον 64χρονο ως ηθικό αυτουργό της ληστείας, που οδήγησε στο θάνατο τη θεία του. 

Συνελήφθη τον Ιούλιο, ύστερα από ένταλμα που εξέδωσε ο ανακριτής.

«Βασανίστε την»

Αυτό που προκάλεσε ανατριχίλα σε δικαστές και ακροατήριο του κακουργιοδικείου Θεσσαλονίκης ήταν οι εντολές που κατηγορήθηκε ότι έδωσε ο 64χρονος στους φυσικούς αυτουργούς. «Θα αντιδράσει, δεν θα τα δώσει εύκολα τα χρήματα, γι’ αυτό βασανίστε την» μετέφερε ο αστυνομικός-μάρτυρας. «Πιστεύω ότι τους είπε να μη διστάσουν και να τη σκοτώσουν» συμπλήρωσε.

Τελικά οι δράστες της ληστείας άρπαξαν από τη γυναίκα ποσό περίπου 60.000 ευρώ και κοσμήματα, όπως κατέθεσε η ανιψιά της άτυχης ηλικιωμένης.

Από την πλευρά του, ο κατηγορούμενος αρνήθηκε πεισματικά ότι είχε οποιαδήποτε σχέση με το έγκλημα. Ο εισαγγελέας της έδρας Λάμπρος Τσόγκας επισήμανε όμως στην αγόρευσή του πως έπεσε σε αντιφάσεις.

Το δικαστήριο τελικά τον απάλλαξε για την ηθική αυτουργία σε ανθρωποκτονία με πρόθεση και τον καταδίκασε για ηθική αυτουργία σε ληστεία, με την επιβαρυντική διάταξη ότι έγινε με αγριότητα και του επέβαλε την ανώτερη ποινή.


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.