21/4/16

Τι πραγματικά κάνουν τα στεροειδή στο σώμα σου


Πριν πιστέψεις ότι τα αναβολικά είναι μία από τις ανώδυνες μεθόδους για να φουσκώσεις τους μυς σου, ρίξε μια ματιά στα σοβαρά προβλήματα που θα σου δημιουργήσουν.


Τα στεροειδή αναβολικά είναι κίνδυνος-θάνατος. Γιατί εθίζεσαι. Γιατί πωρώνεσαι με τα αποτελέσματά τους. Γιατί αργότερα θα σε παραμορφώσουν. Γιατί μπορεί και να σε σκοτώσουν.
Αν συχνάζεις στα γυμναστήρια κάμποσο καιρό, οι πιθανότητες να έχεις ακούσει τύπους να μιλάνε για κάποια «φοβερά» στεροειδή που παίρνουν -και που θέλουν να σου τα πλασάρουν κι εσένα-, είναι μεγάλες. Και αν είσαι από εκείνους τους σωματότυπους που δεν μπορούν να φτιάξουν ευμεγέθη όγκο όσο κι αν πλακώνεσαι στα βάρη, τότε μπορείκαι να το πιστέψεις.
Η αλήθεια είναι πως στην κλειστή κοινωνία των γυμναστηρίων, το deal αναβολικών στεροειδών δεν διαφέρει σε τίποτε από εκείνο των ναρκωτικών -στη ζούλα. Επίορκοι γιατροί και φαρμακοποιοί μαζί με «τσακάλια» προπονητές και αθλητές αποτελούν το κύκλωμα της ντόπας. Και κάτι τύποι σαν εσένα, τα θύματα. Το μαύρο χρήμα για αυτούς, πολύ -στην Ελλάδα ο τζίρος από παράνομη διακίνηση στεροειδών ξεπερνά το 1 δις. Οι κίνδυνοι, για σένα, περισσότεροι.
Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι σχεδόν πάντα δεν ξέρεις τι παίρνεις. Θεωρείς πως είναι απλά κάτι σαν ένα δυνατό χάπι-συμπλήρωμα που θα αυξήσει το μυϊκό ιστό σου ή κάποιο δραστικό φάρμακο που θα το πάρεις μερικές φορές για να φουσκώσεις το ισχνό στέρνο σου και καθάρισες. Όμως, δεν είναι καθόλου έτσι.
Για να ξεκαθαρίσεις στο μυαλό σου όλες τις φήμες και τις τυχάρπαστες πληροφορίες που έχεις ακούσει για τα στεροειδή, μιλήσαμε με δυο εμπειρογνώμονες, τον Dr Ed Sebanegh, καθηγητή ουρολογίας και πρόεδρο του τμήματος ουρολογίας στην Cleveland Clinic στο Οχάιο και τον Dr Stuart Weinerman, ενδοκρινολόγο και πρόεδρο του οργανισμού υγείας Northwell Health, με 21 κλινικές στη Νέα Υόρκη. Τους ζητήσαμε να ρίξουν φως και σε πολλές ενοχλητικές ερωτήσεις που θα ρωτούσες κι εσύ, με σκοπό να αντιληφθείς από πρώτο χέρι τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η υγεία και η ζωή σου από τη χρήση αναβολικώνστεροειδών (και πριν βρεθείς να κυκλοφορείς μέσα στο γυμναστήριο με ένα ζευγάρι κρεμασμένα βυζιά).

Τα στεροειδή συρρικνώνουν τους όρχεις σου

Και δεν επανέρχονται, ούτε κι αν διακόψεις τη χρήση

Όταν ένας άντρας παίρνει στεροειδή για να αυξήσει τα επίπεδα τεστοστερόνης του, ρίχνει τη φυσική ισορροπία των ορμονών του σώματός του έξω από κάθε όριο, τρελαίνοντας ουσιαστικά την παραγωγή τεστοστερόνης. Οπότε κι αυτή, παραιτείται από τη δουλειά της. Τελικό αποτέλεσμα: Μικρότεροι όρχεις. Ο Sebanegh εξηγεί:
«Με τη χρήση στεροειδών μετατρέπεις το σώμα σου σε φούρνο μικροκυμάτων και αυτό για να αμυνθεί, απενεργοποιεί την παραγωγή ανδρογόνων στους όρχεις, μεταφέροντας την ηλικία των όρχεών σου σε προεφηβική κατάσταση. «Ακόμα και μετά τη διακοπή της χρήσης αναβολικών στεροειδών, οι όρχεις δεν επανέρχονται στα φυσιολογικά επίπεδα λειτουργίας ή μεγέθους», λέει ο Weinerman. «Ανάλογα με την έκταση της λήψης, έχω δει άντρες να διατηρούν σταθερά χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης έως και τρία χρόνια μετά τη διακοπή. Το πιο σίγουρο όμως είναι ότι αυτοί οι άντρες θα έχουν μόνιμα προβλήματα γονιμότητας και σεξουαλικής δυσλειτουργίας».


Τα στεροειδή μεταβάλλουν και το μέγεθος του πέους;

Ναι, αλλά όχι προς τα πάνω.

Το πόσο μεγαλύτερο γίνεται το αντρικό μόριο με τη λήψη αναβολικών ουσιών μπορείς να το παρατηρήσεις σε εικόνες αθλητών bodybuilding. Σε σύγκριση με το μέγεθος του σώματός τους, το πέος τους υπολείπεται κατά πολύ. «Όχι, είναι μύθος. Οι μύες του περίνεου και ο όγκος του σηραγγώδους σώματος του πέους δεν μεταβάλλονται από τη χρήση στεροειδών», εξηγεί ο Sabanegh. Αυτό όμως που σίγουρα μειώνεται είναι ή το μέγεθος και η διάρκεια της στύσης. «Οι περισσότεροι ασθενείς δεν έχουν πρόβλημα στυτικής δυσλειτουργίας κατά την περίοδο λήψης στεροειδών, αλλά όταν σταματήσουν ή όταν προσπαθούν να σταματήσουν τη χρήση, τότε ξαφνικά ξεμένουν από τεστοστερόνη. Και οι στύσεις τους είναι πολύ μικρότερες ή και ανύπαρκτες για μεγάλο χρονικό διάστημα».


Τα στεροειδή μεγαλώνουν το στήθος σου

Αλλά εκεί πού πήγαινες για στέρνο αρχαίου Σπαρτιάτη, καταλήγεις με ένα ζευγάρι γυναικείους μαστούς.

Όταν βρίσκεσαι σε περίοδο χρήσης μεγάλων ποσοτήτων στεροειδών, το σώμα σου μετατρέπει κάποιο ποσοστό των ορμονών του σεοιστρογόνα (γυναικείες ορμόνες), με σκοπό να ισορροπήσει το «πάρτι» τεστοστερόνης που έχει στηθεί στους όρχεις σου. Αυτή η αντισταθμιστική ποσότητα οιστρογόνων δημιουργεί εικόνες που δεν χαρακτηρίζονται ανδροπρεπείς. Ο Weinerman εξηγεί: «Με όλες αυτές τις ανεξέλεγκτες δόσεις ουσιών, των οποίων πολλές φορές δεν γνωρίζεις τη σύσταση ή τις παρενέργειες που προκαλούν, κινδυνεύεις να αποκτήσεις μόνιμη γυναικομαστία -ευρύ στήθος, αλλά εξαιρετικά πλαδαρό και με τρομερή ευαισθησία στον πόνο. Σου εγγυώμαι ότι τα περισσότερα από αυτά τα φάρμακα τεστοστερόνης και ανδρογόνων οδηγούν σε αυτό το αποτέλεσμα».
Παράπλευρη, αλλά τρομακτικά πιο επικίνδυνη για την υγεία σου είναι και μια άλλη παρενέργεια της αύξησης των οιστρογόνων στο σώμα σουΌπως λέει ο Sabanegh, βρισκόμενος αντιμέτωπος με μια αφύσικη αύξηση γυναικείων ορμονών θα καταλήξεις σε χορήγηση άλλων, καθ' όλα νόμιμων φαρμάκων από το γιατρό σου, τα οποία ονομάζονταιαναστολείς της αρωματάσης. Αυτά τα φάρμακα όμως, είναι σχεδιασμένα για να μπλοκάρουν την παραγωγή των οιστρογόνων στις γυναίκες με καρκίνο του μαστού. Πέρα από τον προφανή κίνδυνο για περαιτέρω ορμονικά μπερδέματα, εμφανίζεις αμιγώς γυναικεία προβλήματα υγείας, όπως απώλεια οστικής πυκνότητας, οστεοπόρωση, εξαφάνιση της λίμπιντο, συναισθηματική ευαισθησίακλπ».


Τα στεροειδή επιταχύνουν την τριχόπτωση

Το προσπερνάς καυχώμενος ότι μοιάζεις με τον Dwayne Johnson;

«Μερικοί άνθρωποι είναι πιο ευαίσθητοι στην τεστοστερόνη από τους άλλους, αυτό είναι δεδομένο. Ειδικά εκείνοι που έχουν τάση για τριχόπτωση, με τη χρήση στεροειδών και την έγχυση τεράστιων ποσοτήτων τεστοστερόνης στο αίμα τους, κινδυνεύουν να χάσουν για πάντα όλα τα μαλλιά τους μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα», τονίζει ο Weinerman. «Ταυτόχρονα, εμφανίζουν και ακμή επιθετικής μορφής -κεραυνοβόλο ακμή την ονομάζουν οι γιατροί- με οξεία κυστική υπερλειτουργία και έντονη διαπύηση, η οποία συνοδεύεται από κακουχία, πυρετό, αρθραλγίες και αύξηση των λευκών αιμοσφαιρίων».


Aποφεύγεις τις παρενέργειες των στεροειδών με λήψη HCG;

Η ορμόνη που παράγεται από τον πλακούντα των εγκύων, υπόσχεται ανάσχεση όλων των προηγούμενων προβλημάτων. Ισχύει όμως;

Ξέχνα το. Είναι ένας πολύ κακός μύθος. Μάθε ότι αυξημένες τιμές HCG (χοριακή γονιαδοτροπίνη) στο αίμα, ανιχνεύονται σε καρκινοπαθείς -στομάχου, πνεύμονα, ήπατος ή όρχεων. Αν δεν σου αρκεί αυτό για να αποφύγεις το ρίσκο, άκου τι λένε οι δυο γιατροί:
«Μαζί με το μπόλιασμα στεροειδών στον οργανισμό τους, οι “μυημένοι” χρήστες βάζουν στο αίμα τους την ορμόνη HCG, η οποία υπερ-διεγείρει τους αντρικούς γεννητικούς αδένες για να παράγουν υψηλότερο ποσοστό τεστοστερόνης και σπέρματος μαζί. Έτσι, αποφεύγουν την πιθανότητα να συρρικνωθούν οι όρχεις τους ή να υποστούν κάποια ανεπιθύμητη βλάβη της γονιμότητάς τους. Πού είναι το πρόβλημα; Ξεπερνάς τη φύση σου. Οι μακροπρόθεσμες παρενέργειες δεν έχουν ακόμη ερευνηθεί σε βάθος, ωστόσο οι επιστήμονες είναι σε θέση να γνωρίζουν ότι όσο διεγείρεις υπερβολικά το ορμονικό σου σύστημα, τόσο συγκαταλέγεσαι στα άτομα με υψηλό ρίσκο σοβαρής ασθένειας ή και θανάτου». Ο Weinerman σε ρωτά: «Θα ήθελες να μετατραπείς σεπειραματόζωο για χάρη της ιατρικής επιστήμης; Δε νομίζω».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.