2/2/16

Ηλεκτρονική απάτη προκάλεσε ζημία 385.000 ευρώ στο ΙΚΑ


Ηλεκτρονική απάτη εις βάρος του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων εξιχνίασε χθες η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Για την υπόθεση, σχηματίστηκε δικογραφία τακτικής διαδικασίας για απάτη κατ΄ εξακολούθηση σε βάρος 59χρονου λογιστή. 

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε ύστερα από μήνυση που υποβλήθηκε στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος από εκπροσώπους υποκαταστήματος Ιδρύματος Κοινωνικής Ασφάλισης, σύμφωνα με την οποία άγνωστοι άτομα υπέβαλλαν κατ’ εξακολούθηση για τα έτη 2012 έως 2014, μέσω διαδικτύου, αναλυτικές περιοδικές δηλώσεις εταιρείας, η λειτουργία της οποίας έχει παύσει από το 2011. 

Σύμφωνα με την καταγγελία μάλιστα, η συνολική ζημιά που προκλήθηκε στο Ι.Κ.Α. υπολογίζεται στις 385.000 ευρώ, καθώς μέσω των επίμαχων αυτών δηλώσεων, οι υπάλληλοι λάμβαναν τα σχετικά ένσημα ασφάλισης και εξασφάλιζαν ασφάλιση και λοιπές παροχές, όπως δώρα και επιδόματα, παρόλο που η εργασία τους και οι ημέρες απασχόλησής τους δεν αντιστοιχούσαν σε πραγματική απασχόληση.
 
Έπειτα από την καταγγελία, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών παρήγγειλε στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος τη διενέργεια των απαραίτητων πράξεων για τη διαλεύκανση της υπόθεσης. 
Σε έρευνα που διενεργήθηκε χθες στο σπίτι του 59χρονου, βρέθηκαν πλήθος ψηφιακών αντιγράφων αναλυτικών περιοδικών δηλώσεων στον φορητό υπολογιστή του καθώς και ημερολόγιο με σημειώσεις που αφορούσαν στην παράνομη δραστηριότητά του. Επιπλέον, εντοπίστηκαν λίστες με ονόματα συνεργαζόμενων εταιρειών και προσώπων. 

Σημειώνεται ότι ο 59χρονος, ο οποίος απουσίαζε κατά την νομότυπη έρευνα, έχει κατηγορηθεί και στο παρελθόν και έχει καταδικαστεί για παρόμοιες παράνομες πράξεις. 

Ο φορητός υπολογιστής κατασχέθηκε και θα αποσταλεί στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για περαιτέρω εργαστηριακές εξετάσεις, ενώ η έρευνα συνεχίζεται προκειμένου να διερευνηθεί η τυχόν εμπλοκή του δράστη και σε άλλες συναφείς πράξεις και να προσδιοριστεί η ακριβής οικονομική ζημιά σε βάρος του Ι.Κ.Α. 



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.