8/11/15

Λαδάδικα




TLadadika Area AΑκολουθώντας τον πιο εμπορικό δρόμο της Θεσσαλονίκης την Λεωφόρο Τσιμισκή, αμέσως μετά την Πλατεία Ελευθερίας θα συναντήσουμε τα πασίγνωστα Λαδάδικα. Μια όμορφη ιστορική περιοχή, ειδικά διαμορφωμένη μόνο για πεζούς, η οποία αποτελεί αγαπημένο προορισμό, τόσο για τους ντόπιους και τους επισκέπτες όσο και για την μοναδική φοιτητική κοινότητα της πόλης.
Τα Λαδάδικα είναι ένα από τα πιο καυτά σημεία της πόλης όσον αφορά την διασκέδαση! Τα πολύχρωμα ιστορικά και νεοκλασικά διατηρητέα κτίρια αποπνέουν το πνεύμα και τον χαρακτήρα της παλιάς Θεσσαλονίκης, ενώ απέχουν μόλις πέντε λεπτά μακριά από την Πλατεία Αριστοτέλους για όσους προτιμούν το περπάτημα. Πρόκειται ουσιαστικά για μια μίξη του παλιού με το νέο, της παράδοσης με το σήμερα.
TThessaloniki Ladadika AreaΗ ονομασία «Λαδάδικα» προέρχεται από τα μαγαζιά που υπήρχαν στην περιοχή πολύ παλιότερα και πουλούσαν λάδι και διάφορα προϊόντα λαδιού. Η όλη περιοχή χρησιμοποιούνταν σαν κεντρική αγορά και παζάρι κατά την διάρκεια της Οθωμανικής κυριαρχίας αλλά και νωρίτερα. Φιλοξενούσε πολλά μαγαζιά και εμπόρους με πληθώρα προϊόντων, ωστόσο μετά την καταστρεπτική πυρκαγιά του 1917 άρχισε να παρακμάζει σταδιακά, με αποτέλεσμα μετά από λίγες δεκαετίες να έχουν απομείνει σε αυτήν μόνο τα μαγαζιά που προμήθευαν Λάδι.
TThessaloniki Ladadika Area CΩς τα μέσα της δεκαετίας του ’70 η περιοχή είχε σχεδόν εγκαταλειφθεί, όταν το 1985 ανακηρύχθηκε διατηρητέα από το Υπουργείο Πολιτισμού απαγορεύοντας έτσι την περαιτέρω ανοικοδόμηση της προκειμένου να διαφυλαχθεί η μοναδική αρχιτεκτονική κληρονομιά και ο χαρακτήρας της. Ύστερα από αυτό τα Λαδάδικα επανήλθαν σύντομα στην ζωή, όταν πολλές μικρές ταβέρνες, μπαρ και ρεστοράν άνοιξαν καταλαμβάνοντας τα κάποτε παρατημένα κτίρια που στις μέρες μας πλέον έχουν στην συντριπτική τους πλειοψηφία υπέροχα αναπαλαιωθεί και διατηρηθεί.
Σήμερα τα Λαδάδικα καλωσορίζουν ντόπιους και ξένους επισκέπτες κάθε ηλικίας συνδυάζοντας την γραφική τους ομορφιά με τις πολλές και ποιοτικές επιλογές τόσο για φαγητό όσο και για ποτό. Espresso bars, καφετέριες, ταβέρνες, μπυραρίες αλλά και διάφορα clubs συνυπάρχουν σε μικρή απόσταση μεταξύ τους. Τα χρώματα, οι ήχοι, οι γεύσεις και γενικότερα η όλη εμπειρία θα σας δώσει μια καλή ιδέα για τι σημαίνει διασκέδαση για την πόλη της Θεσσαλονίκης.
Όποιες και να είναι οι προτιμήσεις σας στην μουσική, καθώς και στην Ελληνική η Διεθνή κουζίνα, είναι σίγουρο ότι αυτές θα ικανοποιηθούν. Καθώς ολόκληρη η περιοχή είναι μόνο για τους πεζούς ο καθένας έχει όσο χρόνο θέλει και χρειάζεται προκειμένου να βρει το μέρος που θεωρεί ιδανικό. Μην διστάσετε να ποιείτε ένα ποτηράκι κρασί παραπάνω, θα σας βοηθήσει στο να μπείτε στο πνεύμα της περιοχής αμέσως! Σίγουρα μια από τις περιοχές που δεν πρέπει να χάσει κανείς επισκέπτης της πόλης κατά την παραμονή του σε αυτήν.


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.