30/10/15

Γιατί δε μπορώ να χάσω βάρος ;


Γράφει ο Κων/νος Ξένος Διαιτολόγος Διατροφολόγος ΜSc
 1. Η «γνώση» της θερμίδας….
Οι τροφές που καταναλώνουμε αποδίδουν στον οργανισμό μας ενέργεια που συνηθίζουμε να υπολογίζουμε σε θερμίδες (ίσως θα ήταν πιο σωστό να την υπολογίζαμε σε Kjoules που συχνά θα δείτε να αναφέρονται στις ετικέτες των τροφίμων, αφού η θερμίδα ορίζεται ως μονάδα μέτρησης θερμότητας ενώ το Kjoule αφορά πιο στοχευμένα την ενέργεια, παραταύτα συνηθίζουμε στην Ευρώπη να μιλάμε για θερμίδες).  Ο ανθρώπινος οργανισμός αξιοποιεί αυτή την ενέργεια για τις ανάγκες διαβίωσης του, ενώ την περίσσεια, όταν αυτή υπάρχει (και στις ημέρες μας υπάρχει συχνά…), την αποθηκεύει με την μορφή λιπώδους ιστού.Η ενεργειακή απόδοση των τροφών λοιπόν, αποτελεί το σημείο αναφοράς για τον έλεγχο του βάρους μας: τρώμε περισσότερο από αυτό που «ξοδεύουμε» ? Θα πάρουμε βάρος….Τρώμε λιγότερο από αυτό που «ξοδεύουμε» ? Θα χάσουμε βάρος…Όλα αυτά βέβαια συμβαίνουν στο σώμα μας λίγο πιο σύνθετα από ότι εδώ τα περιγράφουμε, αλλά το βασικό συμπέρασμα που πρέπει να έχουμε κατά νου είναι αυτό…
Πολύ συχνά λοιπόν και ενώ κάποιος/α προσπαθεί να χάσει βάρος, ο δείκτης της ζυγαριάς αρνείται πεισματικά να κατέβει και η αιτία δεν είναι καμία άλλη από το ότι δεν έχει γίνει κατανοητό το πόσες θερμίδες μπορεί να συνεπάγεται ένα «αθώο» παραστράτημα, μια «μικρή» ατασθαλία από το πρόγραμμα που ακολουθείται. Για παράδειγμα έστω ότι προγραμματίζουμε για βραδινό μια περιποιημένη Τονοσαλάτα με φρέσκα λαχανικά, καλαμπόκι, ελαιόλαδο και συνοδευτικά μια φέτα ψωμί. Όμως μας έρχεται η φαεινή ιδέα να αντικαταστήσουμε την φέτα (25 – 30 γρ.) του ψωμιού με ένα κριθαροκούλουρο, σκεφτόμενοι ότι ψωμί το ένα «ψωμί» και το άλλο…Ποιος θα μπορούσε όμως να πιστέψει ότι ένα κριθαροκούλουρο αποδίδει τις θερμίδες 4 φετών ψωμιού !!! Κι όμως ένα Κριθαροκούλουρο των 80 γρ. παρασκευασμένο με την κλασική κρητική συνταγή αποδίδει περίπου 320 θερμίδες !!!Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να ξαναφάμε κριθαροκούλουρο, αλλά απλά να γνωρίζουμε τι τρώμε…..
2. Οι «υγρές» θερμίδες…
Τα τελευταία χρόνια έχουν κατακλύσει την αγορά ροφήματα εναλλακτικά του καφέ, με πραγματικά ατέλειωτη ποικιλία γεύσεων να κατακλύζουν τον ουρανίσκο μας…Πόσοι όμως πραγματικά συνειδητοποιούν ότι η προτίμηση ενός τέτοιου ροφήματος αντί του κλασικού καφέ (στον οποίο όταν δεν βάλουμε ζάχαρη και γάλα, θεωρείται άνευ θερμίδων) συνεπάγεται μια «βόμβα» θερμίδων? Και το χαρακτηρίζουμε ως «βόμβα», λαμβανομένου υπόψιν ότι ένα ρόφημα καταναλώνεται συνήθως γρήγορα και χωρίς να δίνει και κάποια ιδιαίτερη αίσθηση κορεσμού….Μια προσεκτική ματιά στον πίνακα που ακολουθεί θα σας πείσει, ώστε όχι να μην ξαναδοκιμάσετε τέτοια ροφήματα, αλλά να γνωρίζετε τι μέρος της συνολικής σας διατροφής μπορεί να «καταλαμβάνει» μια τέτοια επιλογή…. 
Ρόφημα Κανέλας – Μόκας με γάλα πλήρες και σαντιγί
Μεγάλο
Μέγεθος
Θερμίδες : 550 ή το 30% των θερμίδων σε μια ελαφρώς υποθερμιδική διατροφή των1800 θερμίδων
Ρόφημα Καραμέλας – Μόκας με γάλα πλήρες
Μεσαίo
Μέγεθος
Θερμίδες : 376 ή το 21% των θερμίδων σε μια ελαφρώς υποθερμιδική διατροφή των1800 θερμίδων
Ρόφημα Ζεστής Σοκολάτας με άπαχο γάλα και σαντιγί
Μικρό μέγεθος
Θερμίδες : 300 ή το 16,6% των θερμίδων σε μια ελαφρώς υποθερμιδική διατροφή των1800 θερμίδων
3. Η πραγματική αξία της σωματικής δραστηριότητας…
Δεν είναι λίγες οι φορές που πολλοί έχουν την ψευδαίσθηση, ότι ένας περίπατος στην παραλία ή μια βόλτα στο βουνό, αρκεί για να «κάψουν» τις θερμίδες που καταναλώσανε στο πλουσιοπάροχο γεύμα, πριν λίγες μόλις ώρες….Η αλήθεια των αριθμών θα μας δώσει για ακόμη μια φορά την σωστή διάσταση των πραγμάτων:
Δραστηριότητα 
Σωματικό Βάρος 70 κιλά
Σωματικό Βάρος 90 κιλά 
Ποδήλατο, μέτρια ταχύτητα
240
312
Κολύμπι έντονο
500
650
Τένις
400
535
Χαλαρό περπάτημα
240
312
Μέτριας έντασης περπάτημα
320
416
Έντονο Περπάτημα
440
572
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΔΑΠΑΝΗ (σε Θερμίδες) ΑΝΑ ΩΡΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ
Αυτό λοιπόν που εύκολα διαπιστώνει κανείς, είναι ότι άτομο (στο παράδειγμα μας, άνδρας) βάρους 70 κιλών περπατώντας με μέτρια ένταση για 1 ολόκληρη ώρα, καταφέρνει να δαπανήσει τις θερμίδες που θα πάρει από ΜΙΣΗ ΣΟΚΟΛΑΤΑ !!!!
Πολύ γενικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι τις θερμίδες που «καταναλώνουμε» σε 60 δευτερόλεπτα, χρειαζόμαστε 60 λεπτά δραστηριότητας για να τις «κάψουμε»…..
Η σωματική λοιπόν δραστηριότητα, κάνει πολύ καλό στην υγεία της καρδιάς και των αγγείων, προφυλάσσει τον οργανισμό μας κατά την περίοδο δίαιτας αδυνατίσματος από την μεγάλη απώλεια μυϊκού ιστού, έχει σημαντικότατη θετική επιρροή στην ψυχική μας ισορροπία, αλλά ας μην έχουμε την εντύπωση ότι συμβάλλει δραματικά στο «κάψιμο» θερμίδων, εκτός και αν μιλάμε για πρωταθλητές και Ολυμπιονίκες….
Είναι λοιπόν πιο εφικτό να προσέχουμε τι τρώμε, παρά να γίνουμε όλοι πρωταθλητές…..


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.