24/8/15

Ειδήσεις σε τίτλους: 39χρονος κόντεψε να τυφλωθεί από τους φακούς επαφής



Ένας 39χρονος Αμερικανός κόντεψε να τυφλωθεί από τους φακούς επαφής του και τώρα αρχίζει ενημερωτική εκστρατεία για να μην κάνουν κι άλλοι νέοι τα δικά του λάθη.
Ο Τσαντ Γκρέσεν είχε παρουσιάσει κνησμό (φαγούρα) στα μάτια του, αλλά δεν είχε δώσει ιδιαίτερη σημασία έως ότου ξύπνησε ένα πρωί με τρομερούς πόνους και σχεδόν πλήρη απώλεια της όρασης από το αριστερό μάτι.
Ο οφθαλμίατρος του Οφθαλμολογικού Ινστιτούτου του Σινσινάτι στον οποίο απευθύνθηκε, διέγνωσε σοβαρή μόλυνση από το βακτήριο ψευδομονάδα, που πιθανότατα οφειλόταν στο ότι κοιμόταν με τους φακούς επαφής του.
Το βακτήριο είχε δημιουργήσει έλκος (πληγή) στον κερατοειδή χιτώνα του ματιού του (τον εξωτερικό χιτώνα πάνω στον οποίο ακουμπάει ο φακός) και η πληγή είχε δημιουργήσει ουλή, η οποία φαινόταν σαν μία γκρι μεμβράνη πάνω στην ίριδά του, με συνέπεια να μην βλέπει.
Ο κ. Γκρέσεν χρειάζεται τώρα μεταμόσχευση κερατοειδούς για να ανακτήσει την όρασή του, και ο γιατρός του είπε ότι θα χρειαστεί σχεδόν ένα χρόνο για να επιστρέψει σε όλες τις προηγούμενες δραστηριότητές του (είναι γλύπτης και διευθύνει μία επιχείρηση ανακαινίσεων).
Το λάθος που έκανε ο κ. Γκρέσεν ήταν ότι φορούσε ασταμάτητα τους φακούς του, διότι προορίζονταν για παρατεταμένη χρήση και έτσι εκείνος δεν τους έβγαζε από τα μάτια του παρά μόνο ένα βράδυ την εβδομάδα, του είπε ο γιατρός του.

«Οι φακοί μου είναι εγκεκριμένοι ως συνεχούς χρήσης (night and day) και νόμιζα ότι αυτό σημαίνει πως μπορούσα να τους φοράω επί 30 μέρες», δήλωσε ο κ. Γκρέσεν στον αμερικανικό Τύπο. «Πίστευα πως όσο λιγότερο άγγιζα τα μάτια μου, τόσο πιο ασφαλής θα ήμουν, αλλά τελικά έκανα λάθος».
Οι φακοί συνεχούς χρήσης κατά κανόνα είναι μηνιαίοι και θεωρούνται ιδανικοί για πολύωρη χρήση, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να αφαιρούνται τακτικά και να απολυμαίνονται, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας (AAO).
Στην πραγματικότητα, η AAO χρόνια τώρα προειδοποιεί πως «η ολονύκτια χρήση, ανεξαρτήτως του είδους των φακών επαφής, αυξάνει τις πιθανότητες μόλυνσης του κερατοειδούς».


Πηγή : Web Only
Διαβάστε λεπτομέρειες και ολόκληρο το άρθρο ΕΔΩ - ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.